Евгени Минчев: Паметникът на Емил трябва да е като на Едит Пиаф - трябва да го има и в София!
Евгени Минчев: Паметникът на Емил трябва да е като на Едит Пиаф - трябва да го има и в София! / dariknews.archive

„На всяко събитие, което правя, аз започвам и завършвам с „Моя страна, моя България", включително и на събитията ми в Лондон", каза пред медиите познатият у нас и в Европа Евгени Минчев. Той припомни, че е описал спомените си за легендата на българската естрада в книгата си „Моят Емил". Евгени Минчев беше един от специалните гости на концерта, който се състоя в Плевен в подкрепа на инициативата за събиране средства за издигане на паметник на родната звезда на естрадната музика Емил Димитров.

„Спомените ми за него са като неговите песни - всеки спомен разнообразен, всяка песен също. Първите ми любови, повечето ми раздели. Знаете, че шест години карах "7-цата" и когато ми разрешиха да си сложа аудио уредба в трамвая, аз направих така, че всички песни, които звучаха да бъдат на Емил Димитров", каза Евгени Минчев. Провокиран от журналистите, той запя спонтанно песента „Песен за Плевен".

„Хората имат много големи очаквания за паметници, когато самите хора са големи в техните души и очи, и Емил е точно такъв. Но паметникът на Едит Пиаф, която е певица от световен мащаб, е на един малък площад, в който се събира един много малък бюст с малкото й лице така, че може би паметникът на Емил трябва да е реципрочен на една такава знаменитост като Едит Пиаф", каза Евгени Минчев.

Той допълни, че не си предствя паметник в Сталински стил, на който Емил Димитров стои на 12 м. височина.
„Хората трябва да се доближат очи в очи до идола си, а не да му се подчиняват. Знаете, че височината носи идеята за подчинение. Представям си паметника малък и скромен като самия него, но да има огромна аура. Зад него трябва да има нещо, което да се вижда - главна алея или зеленина... Така го виждам аз", каза Евгени Минчев.

Той сподели, че е предложил на сина на легендарния певец по чиято покана беше в Плевен, на рожденната дата на Емил Димитров 23-ти декември, да събере свои познати и близки хора за да продължат инициативата и то с идеята - може би, за направа на паметник на Емил Димитров и в София.

Евгени Минчев Паметникът на Емил трябва да е като на Едит Пиаф  трябва да го има и в София
netinfo

Според Евгени Минчев, младите хора не знаят много за Емил Димитров, но знаят, че е най-голямата звезда на България.
Той припомни, че при участието си в Биг Брадър в определен момент е избрал, заедно с Есил Дюран да изпеят песента „Моя страна, моя България".
„Тогава видях как зрителите на първия ред ръкопляскаха - не на мен, а на пeсента!..."

Концертът в подкрепа на каузата за набиране средства за издигане на паметник на Емил Димитров в родния му град Плевен се състоя в ДКТ"Иван Радоев", с участието на Маргарита Хранова, Тони Димитрова, Люси Дяковска, Плевенска филхармония, хор "Гена Димитрова".

Евгени Минчев Паметникът на Емил трябва да е като на Едит Пиаф  трябва да го има и в София
netinfo

На концерта бяха събрани повече от 7000 лева, с което общата сума събрани средства от началото на инициативата надвиши 18 000 лв.

Евгени Минчев Паметникът на Емил трябва да е като на Едит Пиаф  трябва да го има и в София
netinfo