Две полицейски операции се провеждат на територията на страната
Две полицейски операции се провеждат на територията на страната / dariknews.archive

По повод членството на Р България в Европейската мрежа на службите на пътна полиция - TISPOL, за времето от 15 до 21 февруари 2016 г. на територията на всички държави членки ще се извършват засилени проверки над товарните автомобили и автобусите, информираха от полицията.

Такъв вид операции се провеждат често поради факта, че при възникване на тежко ПТП с участието на товарни автомобили, последиците и броя на убитите и ранените е значително по-голям в сравнение с другите тежки пътни произшествия. Основните причини за възникване на такъв род инциденти са неспазване времето за почивка от водачите, превишенията на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите.

От началото на тази седмица до края на месец февруари пътните полицаи в цялата страна ще извършват масови проверки за винетни стикери. Полицейските действия са синхронизирани с местните структури на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", както и на мобилните групи на Агенция "Пътна инфраструктура".
МВР напомня на гражданите, че винетната такса се заплаща от собственика или ползвателя на пътното превозно средство след деклариране на регистрационния му номер.

Винетката се състои от две части. Първата част е оформена за еднократно залепване в долния десен ъгъл на вътрешната страна на предното стъкло на пътното превозно средство (ППС) и е осигурена срещу фалшифициране със защитни знаци. Тя има и предназначението да удостоверява плащането на винетната такса пред контролните органи.

Водачът е длъжен да предоставя при необходимост валиден документ, доказващ купуването на винетката. А в случай на кражба на винетката или счупване на предното стъкло допълнителните документи към нея ще помогнат на потърпевшите.