Доц.Васил Атанасов от ВМА:Нужна е спешна ревизия на контрола за наркотични вещества сред шофьори
Доц.Васил Атанасов от ВМА:Нужна е спешна ревизия на контрола за наркотични вещества сред шофьори / dariknews.archive

"У нас спешно се нуждаем от ревизия на законодателството по отношение на контрола на наркотични вещества сред шофьори, тъй като сега действащата Наредба 30 е изключително стара и неактуална по същество. Тя е от 1980 г. - с редица пропуски и неясноти и това води до създаване на много предпоставки, шофьори, които са хванати с доказана употреба не на едно а на няколко наркотични вещества, да бъдат оправдавани от съда и да не носят съответната наказателна отговорност".

Това каза пред медиите в Плевен доц. Васил Атанасов - завеждащ Токсикохимична лаборатория към Военномедицинска академия - София.
Той допълни, че по отношение на съдебната експертиза, през изминалата година се отбелязва ръст на шофьорите, които сядат зад волана след употреба на марихуана. В повечето случаи се отчита и употребата на комбинирана употреба на наркотични вещества - най-често марихуана с алкохол, марихуана с амфетамини или марихуана с кокаин, което е тенденция, отчетена за последните две години.

Тази събота и неделя в Плевен се провежда Национална конференция по токсикология с участието на над 70 специалисти от цялата страна.

Преди началото на конференцията д-р Евгения Бързашка, която е началник на Клиниката по токсикология към УМБАЛ"Д-р Георги Странски" в Плевен отбеляза бързите темпове, с които се развива токсикологията като наука, причина за което е непрекъснатото увеличаване на токсичните вещества в заобикалящата ни среда.