Отбелязваме Световния ден за достоен труд
Отбелязваме Световния ден за достоен труд / dariknews.archive

7 октомври се чества в повече от 130 държави в целия свят като Световен ден за достоен труд. Отбелязва се по решение на конгреса на Международната организация на профсъюзите и обединява синдикалисти от цял свят в усилията им за установяване и спазване на работните права и солидарност.

Достойните условия на труд според Европейската конфедерация на профсъюзите включват пет основни принципа. Сред тях са закриване на временните работни места, които застрашават здравето и безопасността на работещите, като нанасят също щети на пазара на труда и на икономиката и въвеждането на по-добра организация на труда, създаване на благоприятна работна среда, осигуряване на по-добър баланс между работата и личния живот, възможност за обучение и развитие на уменията и квалификацията през целия живот.

Основен принцип е и силната законодателна защита на работещите; изграждане на обща система от социални грижи за европейците, които сменят работата си всяка година; и стимулиране на социалния диалог и колективното договаряне при активното участие на социалните партньори в реформите на пазара на труда