guljanci
guljanci / obshtina guljanci
Последните месеци на 2018 година и първите дни на 2019 бяха изключително динамични и емоционални за СУ „Христо Смирненски” гр. Гулянци. Най-голямото училище в общината отбеляза 150-годишен юбилей, директорът Емилия Петрушева бе удостоена с наградата на синдикатите „Най-добър социален партньор – директор” за 2018, като същевременно стартира работата по мащабни проекти.
Емилия Петрушева, която е директор на училището от две години е отличена от Синдиката на българските учители за „Най- добър социален партньор – директор 2018”. Наградата ѝ е връчена на тържествена церемония лично от директора на Европейският синдикален комитет по образованието Сюзън Флокен.

guljanci
obshtina guljanci

„Все още не мога да повярвам, защото съм директор от скоро, но се чувствам щастлива и горда с наградата. Тя ми показва, че съм на правилния път в работата си и ми дава увереност да продължа напред.” – споделя Емилия Петрушева и допълва: „Работим заедно с колегите, на които благодаря за помощта, съвместната работа и успешно реализираните дейности. Без тях не бих могла да се справя.” Емилия Петрушева е номинирана за наградата от общинския координатор на СБУ Ренета Пенчева, с мотивите, че директорът спазва стриктно Колективния трудов договор, вслушва се в мнението и приема решенията на синдикалната организация, работи в посока партньорство с училища в съседна Румъния. „Емилия Петрушева е един активен и ангажиран директор и напълно заслужава отличието”, категорична е Ренета Пенчева.

НАП Бургас семинар
Снимка: НАП - Бургас

Емоциите от признанието вече отшумяват и отстъпват място на нови. Предстои да започнат дейностите по мащабен ремонт и саниране на сградата на училището и изграждане на нова отоплителна инсталация по проект на Община Гулянци. „Много съм благодарна на местното ръководство за разбирането и съдействието.” – казва Емилия Петрушева – „С кмета на общината Лъчезар Яков работим много добре и успяваме да отвоюваме придобивки и подобрения за училището. Миналата година получихме нов автобус от министерството, през тази ще кандидатстваме за още един. Работи се в посока подобряване на условията за образование и възпитание на децата”.

guljanci
obshtina guljanci

През тази година СУ „Хр. Смирненски” ще стартира проект по ОП 2 „Наука и образование за интелигентен растеж”. Ще бъдат създадени клубове по интереси за учениците и дейността им ще бъде обезпечена с всичко необходимо: интерактивни дъски и компютри, костюми, спортни екипи и уреди, ще се ремонтират и оборудват кабинети и физкултурният салон. Освен създаването на клубове, проектът предвижда редица мероприятия и събития, образователни екскурзии и извънкласни дейности. Паралелно си текат проектите „Нов шанс”, „Топъл обяд”, „Грижа за всеки ученик”, „Мляко и плод”,“Заедно в час“.

guljanci
obshtina guljanci

„Много трябва да се работи с децата и извън клас.” – смята Емилия Петрушева – „Трябва да ги ангажираме, за тях това е изживяване, емоция, развива талантите им и ги привързва към училището. Трябва да работим и много с родителите, да обединим усилията си в името на по-доброто бъдеще на децата.” Директорът има още много идеи за подобряване на средата и работата в училището и за всичко разчита на екипа си. Едно от нещата, които я удовлетворяват е, че е успяла да привлече в СУ „Хр. Смирненски” специалисти – психолог, логопед и ресурсен учител, които работят на място с децата и учениците със СОП. Със собствени средства училището е закупило 6 компютъра, с които е оборудван още един компютърен кабинет за начален курс. Закупени са фитнес уреди, които ще бъдат допълнени по новия проект и ще бъде създаден фитнес клуб. „Освен работата по подобряване на условията в училище, имам претенцията, че учителите ни са много добри, доказват го постиженията и наградите в различните дисциплини. Доказа го и честването на годишнината на училището, в която с ентусиазъм и желание се включиха всички деца и педагози и показаха способностите си, талантите и уменията си, наученото в училище. Благодаря на всички за това, че сме заедно и в трудностите, и в радостите и затова, че ме търпят, защото съзнавам, че понякога съм лоша, но вярвам, че е необходимо в полза на общото благо.”
Емилия Петушева е с 34 години стаж в училището и това неизменно провокира въпроса: „Кои са най-силните моменти на удовлетворение и на разочарование?”. „Най-хубавите ми моменти са с учениците…” – категорична е тя – „…Сега като директор, тези отношения с тях ми липсват много. Дистанцията вече е друга, но пък има друга тръпка и предизвикателствa. Разочарования не съм имала за тези 34 години, може би защото достатъчно обичам работата си. Трудностите не са малко, но се справяме. Мога да се похваля, че училището е добре финансово, благодарение на собствените ни сили и проектите подобряваме условията, с екипа поддържаме образованието на ниво и така ще продължим.”

guljanci
obshtina guljanci

Най-близката цел, заедно с успешното осъществяване на проектите е през следващата учебна година да бъде разкрита още една професионална паралелка в училището и учениците да придобиват свидетелство за управление на МПС категория „С”.
В края на разговора ни Емилия Петрушева споделя през смях мили спомени с децата и заключва: „Имаме много добри деца и трябва да ги обичаме и да работим повече с тях, така всяко ще има възможност да се изяви, да се развие и да намери своя път”.

guljanci
obshtina guljanci