Дефиле с духова музика и мажоретки ще има за Деня на храбростта
Дефиле с духова музика и мажоретки ще има за Деня на храбростта / netinfo

С атрактивни инициативи и тази година командването на Пета Шипченска механизира бригада организира честването на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май. Мероприятия ще има в гарнизоните Плевен, Враца и Шумен.

Още след Освобождението на България, 6 май се чества като Ден на храбростта. Началото му е поставено през 1880 г. от избрания от Първото Велико народно събрание княз на България Александър І Батенберг. Участник в Руско-Турската освободителна война - 1877-78 г. и очевидец на безброй героични прояви, князът е вътрешно убеден за необходимостта от военно отличие, с което да се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. Така с Указ №1 от 1 януари 1880 г. е учреден военният орден "За храброст", а с Указ № 5 от 9 януари, същата година, се определя и Денят на  храбростта. Това е 6 май - Денят на Св. Георги Победоносец.

С постановление на Министерския съвет на Република  България от 27 януари 1993 г. и със Заповед № 111 от 4 март, същата година на Министъра на отбраната на Република България 6 май е обявен за Ден на Българската армия.

По повод празника, на 4 май Представителния духов оркестър на Сухопътни войски и почетен караул от поделение 52380 - гр. Враца ще участват в ритуал по поднасяне на венци в село Стакевци в памет на загиналите за Освобождението на България.

В Плевен инициативите ще са на 5 май и ще започнат в 11.30 часа. Представителният духов оркестър на Сухопътни войски заедно с мажоретен състав от Троян ще дефилират от драматичен театър ,,Иван Радоев" по ул. ,,Васил Левски" до площад ,,Възраждане". Програмата ще продължи от 12.00 часа с шоу спектакъл ,,Гръм".

От 12.30 часа на сцената на площад ,,Възраждане" своето майсторство в песните и танците ще покажат военнослужещите участници в художествената самодейност в Пета механизирана  бригада - гарнизон Плевен.