Цигулката в киното прозвуча за бежанците в лагера в Харманли в изпълнение на плевенските филхармоници
Цигулката в киното прозвуча за бежанците в лагера в Харманли в изпълнение на плевенските филхармоници / dariknews

На 1 юли Плевенска филхармония изнесе концерт в бежанския лагер в Харманли. Пред близо 300 обитатели на лагера беше изпълнена програмата "Музиката на голямото кино". Концертът се състоя в летния театър в бившето военно поделение, където се помещава лагерът.

Музикалното събитие в лагера започна малко по-късно от обявения час, тъй като се наложи музикантите да изчакат закуската, която по мюсюлманските обичаи след поста за Рамазан беше точно от 21:00 часа. Диригент на оркестъра беше Пламен Марков, а солист - цигуларят Чавдар Вълков.

С разрешението на директора на лагера Марко Петров, два часа преди концерта, музикантите разположиха инструментите си на сцената и уточниха подробностите по звученето на оркестъра.

"Цигулката в киното" прозвуча за бежанците в лагера в Харманли в изпълнение на плевенските филхармоници
netinfo

Веселин Йотов - пастор на Евангелска Петдесятна църква "Извор на живот" в Хасково, по чиято идея е концерта сподели, че още с организирането на бежанските центрове в Пъстрогор и Харманли, след началото на бежанската вълна през есента на 2013 г., подпомагането на тези хора се е превърнало в тяхна цел.

Според пастора, работата по подпомагането на бежанците трябва да бъде извършвана от повече организации и институции. Така всеки поема своите отговорности.
По негово мнение, държавата полага много добри грижи за бежанците в битово отношение, както и съдейства за по-бързото придвижване на документите им.

Веселин Йотов каза, че още в началото на зимата на 2013 г. са започнали да помагат със събирането на дрехи, водени от конкретните нужди на хората, напуснали родината си. Това е било координирано с управата на лагера, както и с Държавната агенция за бежанците.

В момента в лагера живеят около 900 човека - арабски бежанци - най-много от Сирия, следвани от Алжир, Ирак, Пакистан, Афганистан, Палестина. От Сирия почти всички идват заради смъртната заплаха от войната, която се води там. Те получават статут най-бързо. По същата причина идват и много хора от Афганистан. От другите страни, бежанците идват основно по икономически причини - в търсене на препитание в Европа.

Възможностите за тях са две - да получат бежански статут за период от 5 години или хуманитарен статут за период от три години, като през това време се ползват с правата на българските граждани, включително и да посещават безвизово страни от ЕС.