/ dariknews.bg
Плевенската прокуратура работи съвместно с полицията по четирима възможни извършители на грабежа на голяма сума пари от инкасо автомобил пред един от магазините от веригата „Кауфланд“ в Плевен.

Четиримата заподозрени са задържани за 24 часа, като след изтичането им предстои прокуратурата да повдигне мярка Задържане под стража от 72 часа. Всичките са с криминални досиета като двама от тях са и осъждани. Това стана ясно на брифинг в Окръжна прокуратура .

Въоръжени задигнаха над 200 000 лв. от инкасо автомобил в Плевен

„Четиримата задържани от МВР-Плевен са между 30- и 35-годишни. Двама нападатели се отправят към паркиран инкасо автомобилна фирма „Вип Секюрити“ пред входа на магазин „Кауфланд“ на улица „Гренадирска“ 119.

Със сила изхвърлят водача на автомобила, който е бил сам, влизат в автомобила преместват го на гърба на хипермаркета, където до тях е пристигнал автомобил с водач и прехвърлят пари в колата на похитителите.

Разкриха обир на инкасо автомобил в София, бил инсцениран от съпрузи

Междувременно грабежът е забелязан от гражданин в близост на магазина и е уведомил чрез тел. 112 органите на реда от Първо РПУ, след което са сформирани екипи от служители на МВР и е уведомен наблюдаващ прокурор“. Това разказа пред медиите самият наблюдаващ прокурор Красимир Ячев.
 

dariknews.bg

 

Той добави, че в близост до мястото на обира е установено едно лице, което се е оказало съпричастно към извършеното деяние, а по-късно в жилище в Плевен са открити още четирима, от които трима съпричастни към грабежа. В същото жилище, което е било наето са открити три късоцевни бойни оръжия с боеприпаси за тях - патрони за автомат „Калашников“.

Открита е и голяма сума пари, както и специфични опаковки, в които се транспортират парите по изискване на „Вип Секюрити“. „Тези опаковки сочат, че тези пари, които сме намерили имат отношение към парите, превозвани от „Вип Секюрити“, каза прокурор Ячев.

Въоръжен обир на инкасо автомобил в София

Намерен е и автомобилът, с който се е оттеглила групата,
а в жилището са открити и средства за частично прикриване на лицата на похитителите, по които се извършват експертизи за извършване на ДНК профили.

Междувременно е извършен и обиск на второ жилище в Плевен по подозрение за съпричастност на едно лице, като в него са открити пари. Работи се и по трети адрес в Плевен за установяване на отношение на живеещия в него към извършения обир.    

Наблюдаващият прокурор Красимир Ячев поясни, че извършителите не са взели всичките пари от инкасо автомобила и останалата сума е описана и ще бъда предадена на правиомащите лица. Другата сума възлиза на около 200 000 лева, като в момента полицейски екипи работят по обработката им.
 

dariknews.bg


Прокурор Ячев каза още, че трима от задържаните за обира са от плевенския регион.

Относно това, дали служителите на „Вип секюрити“ са действали адекватно при спазване на изискванията по закон, в момента се извършват проверки, обясни зам.-директорът на ОД на МВР-Плевен Петър Енчев. Той добави, че охранителите на самия хипермаркет нямат отношение към инкасовата дейност.