Цецка Цачева: Жените имат място в политиката, извоювали сме го!
Цецка Цачева: Жените имат място в политиката, извоювали сме го! / gerb.pleven

Жените имат място в политиката, извоювали сме го и амбицията ни не трябва да бъде само да задържим и запазим това място. Това каза председателят на Нaродното събрание Цецка Цачева по време на Общото събрание на Жени ГЕРБ. Тя първа приветства присъстващите дами от цялата страна.  "Аз също се възприемам не като гост, а като една от всички вас -делегатите на десетките, стотици хиляди жени, които направиха възможно и с нашия принос, днес ГЕРБ да има този успех, който имаме в национален и международен план", заяви председателят на парламента.

Цецка Цачева благодари на всяка една от жените, за времето което отделят извън преките им ангажименти и семейството, да работят в обществени каузи, защото жените в ГЕРБ имат мисия. „Тази мисия е не само, че нашите ръководители се доверяват и ни натоварват с отговорности, от което не следва, че те бягат от отговорностите. Ако се вгледаме в постове, на които са издигнати жени, като започнем от г-жа Кристалина Георгиева, след това продължим с кмета на София, с жените министри в първия и втория Кабинет „ Борисов", става ясно, че ние имаме място в политиката. Извоювали сме си това място и амбицията ни не трябва да бъде само да задържим и запазим това място", добави Цецка Цачева.

Цецка Цачева Жените имат място в политиката извоювали сме го
netinfo

„На такава конференция мисля, че е място, където да кажем открито, че ние жените имаме и нова мисия с оглед по-различната ситуация в света днес. С присъщата ни интуиция, търпимост, толерантност можем да направим света да бъде по-добър", категорична бе Цачева.

Според нея това може да стане с опита да чуем другия, да се вслушаме в другия глас, да бъдем диалогични, но категорично да отстояваме позициите, в които вярваме и в които сме убедени, че сме прави. „Ако в парламентарната група на ГЕРБ от 84 народни представители 30 са жени, което е повече от 36%, не така стоят нещата в 43-то Народно събрание (НС), където жените са само 17% от общия брой на народните представители. Ако се изправех пред вас 10 дни по-рано вероятно щях изцяло да съм потопена в обичайните разсъждения за ролята, мястото на жената в политиката. Затова как се справяме, трябва ли да сме догонващи на мъжете или може да се стремим да бъдем догонвани от мъжете", каза още Цачева.

„За съжаление днешният съвет е малко по-особен и няма как да не бъде свързан със събитията в Париж и от последните дни, защото днес светът е по-различен. Причина затова различие е противопоставяне - езикът на омразата, незачитане на толерантността на позицията на другия, който мисли по-различно", добави председателят на парламента.