Цецка Цачева: Проф. д-р Димитър Стойков донесе промяната за плевенчани. Тя трябва да продължи
Цецка Цачева: Проф. д-р Димитър Стойков донесе промяната за плевенчани. Тя трябва да продължи / gerb.pleven

Боли ме, че партиите влязоха в компроматна война срещу ГЕРБ на местно ниво, сподели председателят на Народното събраниe.

За мен като за плевенчанка е много важно да направим така, че Плевен да бъде сред Топ 10 на успешните градове. Това ще го постигнем с №10 в бюлетината - това е номерът на проф. Стойков и на листата с кандидатите за общински съветници на ГЕРБ.

- Г-жо Цачева, защо смятате, че вторият мандат на проф. д-р Димитър Стойков е важен за град Плевен?

- Много е важно да имаме възможността и доверието на плевенчани да продължим напред. За тези четири години плевенчани видяха промяната, която настъпи в Плевен и в общината. Плевен винаги е бил в Топ 10 на успешните градове, но за съжаление в предходните управления нищо позитивно и нищо добро не се случваше по начин, по който плевенските граждани да го оценят. Аз съм между хората, срещу мен има десетки и стотици протегнати ръце и съм значително удовлетворена от това, че видимото, което е направено, се приема от плевенчани.
За пръв път през тези четири години успяхме да спрем напускането на града от нашите млади съграждани, за които е естествено да търсят по-добри възможности за реализация. Но да се откриват работни места, да се привличат инвестиции, да се работи по нова градска среда, по нова тролейбусна схема с новите тролеи, които вече са факт и радват плевенчани, това е доказателство за свършена работа.
Само един факт - две нови детски градини са построени в Плевен за пръв път през този четиригодишен мандат за последните 25 години. Ясно е, че плевенчани остават в общината, те искат тук да се реализират, тук да растат децата им и за нас това е удовлетворително. Пак казвам, то е резултат на много усилия от страна на проф. д-р Димитър Стойков и на екипа от ГЕРБ, който стои зад него.

- Вие сте от Плевен. Срещате се с много хора и разговаряте със съгражданите си. Как оценяват работата на проф. д-р Стойков самите хора, какво споделят с вас, какво още искат и какви условия поставят, за да го преизберат?

- Разбира се, че не можем да спрем дотук. Хората искат простички неща - жилищните квартали да бъдат благоустроени, инфраструктурата на града да бъде благоустроена. Но те искат и социални контакти и развитие на културата, на образованието. Аз съм много щастлива, защото провеждам срещи и с дейци на културата и на науката в Плевен. Всички имат желанието Плевен наистина да се развива и занапред като такъв център, защото тук има интелигенция, която отчита направеното до момента, но като хора, които имат високи изисквания, те поставят и свои нови желания.

Обсъждаме възможността Плевен да стане център на национален конкурс за български хора, който да се провежда всяка година, въпреки че само преди няколко дни тук бяхме домакини на подобен конкурс за българско хоро, който зачита традициите ни, корените ни, с една много атрактивна улица на занаятите. Всичко това са желания на хората, ние знаем какви са и ще работим в тази посока и занапред.

- Няма избори без конкуренция. Кой е най-сериозният конкурент на проф. Стойков и какви са неговите шансове?

- Естествено, че има немалко кандидати за общински кмет, както и издигнати листи за общински съветници. Разбирам кандидатите, които са наши опоненти на национално ниво - нашите различия за това как трябва да се развива занапред Плевен и какво да бъде неговото бъдеще са идеологически.
Но споделям с вас откровено, че трудно разбирам кандидати, които са наши партньори. Мога да си обясня тяхната агресия към нас единствено с водевилен сценарий за дискредитирането на ГЕРБ. За мен е нелогично това да се прави с най-силната партия в България, тази, която в толкова сериозни и трудни времена пое отговорността след миналите парламентарни избори за едно стабилно управление, за едно политическо успокоение, за да тръгнат нещата напред, за да бъде държавата ни един стабилен, истински остров на фона на това, което виждаме в съседните ни държави. Този подход специално в Плевен и то буди недоумение в мен. От билбордове ни гледат едни хора с изпъчени осанки, които са имали възможност много години преди това да покажат какво могат в Плевен, но не са го сторили, а сега тепърва са се сетили за принципи, които ние предлагаме и с тях управляваме през последните четири години в града. Ние не игнорираме нито един кандидат в тази надпревара. А гражданите са тези, които само след няколко дни ще дадат подкрепата си за онзи, който не се запознава с тях чрез билбордовете, а по улиците, по кварталите, по малките населени места така. Както и аз съм във малките населени места във всеки момент, в който имам възможност и не само на общината, а в цялата област. Защото това е смисълът на местната власт - да бъдеш близо до хората, без значение дали те живеят в малко населено място или в областния център.

- Нека уточним, г-жо Цачева, кого визирате от партньорите си - Патриотичния фронт, Реформаторския блок или АБВ?

- Не бих искала да отделя никого с персонифицирано споменаване, но мисля, че от картината, която се вижда в цялата страна, лесно може да се стигне до адресата на моите думи. Аз посетих немалко общини, които са и областни центрове - картината навсякъде е такава. Казвам го със съжаление, това не е логично за мен, но влизаме в една компроматна война, която в никакъв случай не работи за доброто управление по места на общини, в които се очаква да бъдем партньори така, както и на национално равнище.

- Не мога да не се възползвам от това, че разговарям с председателя на Народното събрание, за да ви попитам какво да очакваме след кратката ваканция с оглед на това, което казахте. Първо, как ще се погледнете в очите, щом е било толкова изострено напрежението помежду ви? И второ, какви са най-важните решения, които трябва да вземете буквално в първите минути след изборите?

- Много ви благодаря за този въпрос, защото аз също често си го задавам. Как при това ожесточено противопоставяне ще заработят общинските съвети със съветници от различни партийни листи, как ще се води управлението на общините в една посока? Това е въпрос, който смятам, че е редно да си задава всеки отговорен политик, включително и на местно ниво, в местната власт. Колкото до работата на Народно събрание, през есенната сесия традиционно най-важният закон, който трябва да се гласува, е законът за държавния бюджет, както и бюджетите на Здравната каза и социалното осигуряване. Това са нашите приоритети до края на тази есенна сесия.

Този път обаче тя е и по-особена, защото след като на първо гласуване с голямо конституционно мнозинство подкрепихме законопроекта за изменение и допълнение на конституцията, сега предстои текстовете да бъдат подкрепени на второ гласуване. Това е нещото, за което лично аз влагам много енергия и много усилия, за да получим подкрепа не само от партньорите ни, но и от нашите опоненти. Не веднъж съм казвала, че не е по силите на конкретното разпределение на политическите групи да се постигнат конкретни промени в конституцията, без да убедим и колеги от групите на нашите опоненти.

Разбира се, между двете четения парламентът ще бъде горещ, тъй като ще трябва да обсъдим в сроковете, предвидени от конституцията и правилника, ветото на президента по законопроекта за военното разузнаване. Имаме зависимост и от това дали ще получим съгласието на двама народни представители по искането на прокуратурата за свалянето на имунитет. Това са неща, които предстоят, но парламентът работи, подкрепата за правителството е стабилна, така че аз лично много искам и се надявам така да продължим и до края на тази сесия.

- Чухме доста прогнози, че ако ГЕРБ получи значителна преднина на тези избори, а партньорите й в управлението не се представят толкова добре, колкото са очаквали, за да имат нужната тежест, ще се отиде на предсрочни парламентарни избори. Можем ли да очакваме такъв развой?

- Наслушах се на какви ли не прогнози, които, за съжаление, не почиват на никакви конкретни проучвания, защото моментът е такъв, че слуховете са повече, отколкото фактите, на които те стъпват. Моята социология е срещата ми с хората и начинът, по който разговарям с тях и те споделят своята подкрепа и очакванията си за следващ управленчески мандат. Мисля, че сега не е моментът да коментирам какво ще се случи след изборите. Нека първо да видим какви са резултатите.

За мен като за плевенчанка е много важно да направим така, че Плевен да бъде сред Топ 10 на успешните градове. Това ще го постигнем с №10 в бюлетината - това е номерът на проф. Стойков и на листата с кандидатите за общински съветници на ГЕРБ. Моментът е такъв, че нашият акцент е върху местната власт, върху местните политики, а много скоро - след седмица, ще разсъждаваме за това какво ни чака в национален мащаб. Аз искрено се надявам тези некоректни - казвам го с болка - боричкания, които видяхме в тази кампания, да не се пренесат на национално равнище.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!