Българските традиции събраха млади и стари доброволци на БЧК в Ловеч
Българските традиции събраха млади и стари доброволци на БЧК в Ловеч / Пресцентър на БЧК - Ловеч

Седянка, посветена на българските традиции и обичаи, обедини млади и стари доброволци на БЧК в Ловеч, съобщиха от червенокръстката организация.

Различни поколения ловчанлии се събраха на организираната в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев" седянка. По-възрастните показаха на по-младите различни домашни дейности - плетене, шиене, предене, усукване на конци, и различни обичаи - честване на именни дни, пресъздаване на празника на родилната помощ.
Седянката е традиционен ритуал, който обединява цели махали и села. Младите хора се събират около седенкарския огън, където се редуват песен, танц, музика, обред, приказки, предания, легенди, гатанки, закачки, задявания, суеверия.

Въпреки че се възприема като празник, в основата на седянката е трудът. Момците се грижат за забавата, а момите се надпреварват да покажат уменията си в преденето, шиенето и другите "ръкоделни" женски работи. Трудолюбието е много ценно качество, затова тук присъстват и възрастни жени, които искат да подберат снахи за синовете си.