АС-Плевен потвърди избора на кмет на община Червен бряг
АС-Плевен потвърди избора на кмет на община Червен бряг / dariknews.archive

С решение от 18 ноември, Административният съд в Плевен потвърди избора на Данаил Вълов за кмет на община Червен бряг. Делото беше образувано по жалба на кандидата за кмет Георги Георгиев срещу решението на Общинската избирателна комисия в Червен бряг, с което Вълов беше обявен за кмет на града.

Жалбоподателят е поискал да бъдат обявени за недействителни резултатите от този избор с мотива, че има допуснати съществени нарушения на изборния процес. В искането е посочено, че има неправилно отчитане на действителните и недействителните гласове за кандидатите, незаконосъобразно поправяне на протоколите на СИК с резултатите от гласуването, както и че върху изборния резултат е повлияла негативно разпространена информация на информационна агенция, че ден преди балотажа в община Червен бряг е разбита схема за купуване на гласове.

АС-Плевен е преценил, че жалбата е неоснователна. В делото са разгледани протоколът на ОИК и протоколите на четири секционни избирателни комисии, за които е имало претенции за изборни нарушения. Съдът е констатирал, че в оспорените протоколи на тези 4 СИК няма отбелязани спорове при отчитането на действителните и недействителните гласове, подадени от избирателите.

Относно възражение на жалбоподателя, че изборът трябва да бъде обявен за недействителен, тъй като върху него е повлияла негативно информация относно това, че ден преди балотажа в община Червен бряг е разбита схема за купуване на гласове в полза на кандидата за кмет Данаил Вълов и за това е образувано досъдебно производство, съдът е посочил:
"Изборният резултат не може да бъде обявен за недействителен на база „потенциален отлив" на гласове, поради извършената полицейска проверка или недоказано „купуване на гласове".

От Административния съд в Плевен уточниха още, че "изборът на кмет на община е мажоритарен по своя характер и следователно всеки кандидат в предизборната си кампания, особено в такова не твърде голямо населено място, следва да положи усилия да направи толкова много срещи и дискусии с избиратели, че последните да са имали възможност да си изградят ясна и пълна представа за личността и достойнствата на кандидата и неговата програма. Ако това е така не би съществувало притеснението, че изборният резултат може да бъде повлиян съществено от незаконосъобразни практики".

С оглед на всички факти по делото, АС - Плевен е решил, че в община Червен бряг не са доказани нарушения на изборния процес, които да са повлияли върху окончателния резултат от избора за кмет, и потвърждава избора на Данаил Вълов за кмет.
Решението подлежи на оспорване с касационна жалба пред Върховен административен съд на Република България в срок от 7 дни от обявяването му.