Аню Ангелов в Плевен: съкращаваме 1000 военни
Аню Ангелов в Плевен: съкращаваме 1000 военни / archiv.DarikNews

Сериозна реорганизация предстои в Пета механизирана бригада. Ще бъдат съкратени около 1000 военнослужещи от гарнизоните в Плевен, Шумен и Враца. Това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов при посещението си във военно формирование 22 160 в Плевен.
Той обясни, че зенитно-ракетният дивизион и механизираният батальон в Плевен остават, като в плевенския гарнизон ще бъде създаден Център за подготовка на войници - резервисти.

Аню Ангелов каза, че военнослужещите от военните формирования на 5-та механизирана бригада, които желаят да продължат службата си в Българската армия, ще имат възможност да кандидатстват за вакантни длъжности, които от 1 юли тази година ще се разкрият в гарнизоните на 2-ра механизирана бригада и 61-ва механизирана бригада.

Тези от военнослужещите, които останат без длъжности или не желаят да кандидатстват за обявените вакантни длъжности, ще получат 6-месечни предизвестия за прекратяване на договорите им за военна служба.
По време на предизвестията те ще имат право да се обучават в квалификационни курсове, както и да се преназначават на длъжности в други гарнизони по регистрите на вакантните длъжности през месец октомври 2012 година.

Военният министър обяви, че три от корпусите на бившата школа за запасни офицери, както и освободените терени и съоръжения ще бъдат предоставени на местните власти за създаване кампус на Медицинския университет или за други нужди на гражданите на Плевен.
Тези въпроси по - късно министърът обсъди с кмета на града проф. д-р Димитър Стойков и областния управител Иван Новкиришки.

Министър Ангелов беше посрещнат в района на бригадата с почетен караул. По-късно той участва в изнесеното заседание на Министерския съвет, което се проведе в сградата на Областна администрация.