В община Плевен 4600 души са се регистрирани в Бюрото по труда като безработни до днес, което е 7,33 на сто от икономически активното население. Това съобщи директорът на бюрото Здравко Дафинов.

Той уточни, че средното ниво на безработицата за региона, който включва общо 11 общини, е още по-високо - над 11 на сто.

По думите му на трудовата борса в последните дни се записват предимно млади хора от сферата на услугите. Повечето от тях първи път се регистрират. Голям процент се надяват много скоро - след месец-два, да се върнат на работа там, където са работили досега. "Прави впечатление, че няма оплаквания от работодатели. Отношенията между страните са намерили консенсус", коментира Дафинов.

За финансиране по схемата 60 на 40 в Плевен са кандидатствали до днес 36 фирми. Това са предимно малки фирми и микро предприятия. Няма кандидати от големите промишлени предприятия за финансиране по тази схема, изтъкна той. В същото време в Плевен не се наблюдават масови уволнения. Само една фирма досега - за мебели, е информирала, че ще съкрати 28 работници.

Прави впечатление, че към момента входящият поток за Бюрото по труда е близо 1000 души, а изходящият - 100, което показва, че на десет регистрирани безработни, един си намира работа.

Част от безработните се подготвят да пътуват за сезонни работници в чужбина, добави Здравко Дафинов.