36 проверки за издаване на касов бон извършиха инспектори от НАП-Плевен в 7 области
36 проверки за издаване на касов бон извършиха инспектори от НАП-Плевен в 7 области / dariknews.archive

За времето от 21 юли до 14 август 2014 г. служителите на отдел „Оперативни проверки" при ТД на НАП Велико Търново са извършили общо 69 проверки на обекти и задължени лица, при които регистрирането на получаваните суми от продажби доскоро се е извършвало единствено с входни билети.

Издаването на касови бележки вече е задължително за всички търговци и институции, който предлагат услуги като: посещение на музей или зоопарк, спортни събития, концерти, ползване на басейн, шезлонг или чадър на плажа.

Съгласно промените в Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, в сила от 21 юли 2015 г., тези търговци и институции трябваше да закупят и регистрират в НАП касов апарат.

На територията на седемте области от Видин до В.Търново, попадащи в обхвата на дирекцията са проверени общо 41 басейна, 10 атракционни съоръжения, 6 музея, 2 концерта, 6 паркинга, 2 киносалона и 2 зоопарка. Над петдесет процента от тези проверки - 36, са извършени от екипа инспектори по приходите в отдел „Оперативни проверки" базиран в офис Плевен.

При 11 от проверките в обхвата на ТД В.Търново са установени нарушения на данъчното законодателство и са съставени 11 акта за установяване на административно нарушение /АУАН/, свързани с разпоредбите на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Десет от съставените АУАН-и са за неиздаване на касови бележки от фискален касов апарат, а един е съставен за установена разлика между касовата наличност и тази във фискалната памет на устройството.

Проверките, дали касовите бонове са заменили билетите, ще продължат и занапред.
От офис на НАП Плевен напомнят, че за всяка покупка на стоки и услуги при заплащане в брой трябва да се издава касова бележка, на която в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекса BG.

От приходната администрация апелират към гражданите, при неиздаване на фискален бон в търговски обект или касовата бележка не съдържа задължителните реквизити, да сигнализират в НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.