35 години затвор за извършители на опит за убийство в Буковлък
35 години затвор за извършители на опит за убийство в Буковлък / dariknews.archive

Върховният касационен съд на Република България потвърди произнесените от Окръжен съд - Плевен осъдителни присъди срещу Спартак П., Васко М. и Спартак М. за извършен от тях опит за убийство на повече от едно лице със средство опасно за живота на мнозина, като Спартак П. е извършил деянието като непълнолетен.

На осъдените са наложени наказания лишаване от свобода при преценяване на участието и приноса на всеки един от тях в престъплението, както следва: петнадесет години „Лишаване от свобода" при първоначален строг режим на изтърпяване за Васко Митов и Спартак Митев и пет години „Лишаване от свобода" при първоначален общ режим на изтърпяване за Спартак Петров.

Присъдата е постановена по внесен от Окръжна прокуратура - гр. Плевен обвинителен акт срещу тримата извършители след възникнал сериозен конфликт между две ромски фамилии на територията на плевенското село Буковлък.

Скандалът бил предизвикан от тримата осъдени, които предварително се снабдили с огнестрелно оръжие - две ловни пушки и боен пистолет, и нападнали дома на пострадалите от семейството на пострадалия Мариян Цветанов. В разрасналия се конфликт и осъществената стрелба от страна на осъдените, били ранени общо седем човека. За трима от тях причинените увреждания са застрашили живота им, като без навременна и висококвалифицирана медицинска помощ фаталният резултат е бил възможен и реален.

Присъдата е окончателна и приведена в изпълнение. Тримата осъдени са задържани и отведени в Затвора - гр. Плевен.