telefon
telefon / dariknews.bg
33-ма души са били подслушвани със специални разузнавателни средства през 2018 г., съобщи пред журналисти Милена Вълчева, председател на Окръжен съд – Ловеч. Тя и зам.-председателите на съдилището са издали през миналата година общо 49 разрешения за използване на СРС-та. 26 от исканията за специални разузнавателни средства са от прокуратурата по образувани досъдебни производства. 13 са по искане на Областната дирекция на МВР в Ловеч, а две – от ДАНС. За петима души е искано разрешение за продължаване използването на СРС. По отношение на четирима човека, за които е дадено разрешение за използване на специални разузнавателни средства, материалите са послужили за изготвяне на веществени доказателствени средства. Съдът е постановил и девет отказа.
Значително е увеличението на издадените от съда разрешения за използване на СРС, сочат цифрите. През 2017 г. те са били 27, а година по-рано – 29.
През миналата година в Окръжен съд – Ловеч, са разгледани 1604 дела, което е с 16 по-малко от 2017 г. и с 309 повече от 2016 г., съобщи още Милена Вълчева. Новопостъпилите дела са 1402. Приключилите през годината са 1390, или 86,66%. Наблюдава се значително увеличение на свършените в тримесечен срок първоинстанционни граждански, търговски и наказателни дела – 85,4%, коментира председателят на съда. За сравнение - през 2017 г. те са били 75%, а през 2016-а - 76,2%.
От разгледаните наказателни дела най-голям е делът на общоопасните престъпления – 14, като от тях 9 са дела за транспортни престъпления, а пет – свързани с наркотици и прекурсори.
От магистратите в Окръжен съд – Ловеч, няма постановени оправдателни присъди. Четири съдебни производства са прекратени и върнати на прокуратурата. През 2018 г. са съдени 29 човека, а осъдени с влезли в сила съдебни актове са 19.
Най-често налаганото наказание е затвор до три години – на 19 човека, трима са осъдени с лишаване от свобода от три до десет години, а шестима – от десет до тридесет години. Един е осъден на пробация.