kardio
kardio / dariknews.bg
От днес в страната стартира националната кампания „Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот“. Кампанията, чийто старт беше обявен днес в Плевен е организирана от Български Кардиологичен Институт, Българска Национална телевизия и Национално сдружение на общините.

Идеята на кампанията, която беше обявена днес в Плевен е превенция на сърдечно съдовите заболявания, удължаване на живота на пациентите в малите населени места, подобряване на качеството и достъпа до медицинска помощ, обясни проф.Тони Веков, който е председател на борда на директорите на болница "Сърце и мозък" в Плевен.

kardio
dariknews.bg

„Изненада ни броят на записаните до сега желаещи за преглед – 12 500, в ключително и от малките градове, което потвърждава изводите на редица специалисти в България, че очевидно в провинцията и малките градове, достъпът до болничната медицинска помощ е най-малкот затруднен“, каза проф. Веков.

Доц. Сотир Марчев, който е изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт и началник на клиниката по кардиология в болница "Сърце и мозък" коментира, че кардиолозите в страната са неравномерно разпределени, а в малките населени места няма постоянно кардиолог, което прави достъпа до тези лекари доста труден. Към това той добави, че и заради финансови причини хората не могат да пътуват.

„Затова ние изпращаме наш лекар-кардиолог и медицинска сестра, която ще прави ЕКГ. Това е за сметка на Българския кардиологичен институт“, обясни доц. Марчев. Той добави, че в кампанията „Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот“ в страната участие ще вземат 150 лекари, като поради големия брой записали се към момента – 12 500, очакванията са кампанията да продължи около три месеца.

kardio
dariknews.bg

Специалистите подчертаха необходимостта, отивайки на преглед пациентите да носят със себе си всички свои предишни кардиологични изследвания, както и изследвания, свързани с други заболявания.  

Проф. Владимир Данов – шеф на Кардиологичната клиника в болница „Сърце и мозък“ каза, че се забелязва увеличение на пациентите със сърдечни проблеми на възраст под 50 години. Той обобщи, че от края на месец февруари до момента в Клиниката по кардиология в болницата са направени общо 450 сърдечни операции.  

kardio
dariknews.bg

Проф. Тони Веков каза, че болница „Сърце и мозък“ е получила вече и линценз за неврохирургичната си дейност от Министерството на здравеопазването като се очаква пред 2018-та г. да се подпише и договора с НЗОК.

Професорът сподели и една от последните новости в болницата – Интраоперативният Ядрено-магнитен резонанс, който е водеща технология в света при операции на мозъчни тумори.

"За провеждането на тази кампания повече от 70 общини в страната се включиха с осигуряване на помещения за извършване на прегледите в общинските центрове и населените места", информира председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, който участва в пресконференцията като представител на Националното сдружение на общините в България.

kardio
dariknews.bg

Той коментира, че големият интерес към кампанията показва възходящата тенденция на неравенството в здравеопазването, изразена в затруднения достъп до здравни услуги, най-вече предизвикан от неадекватното разпределение на болниците за активно лечение в страната, нарастващият брой на неосигурените лица, недостатъчно финансиране и дефицит на здравната превенция.

Заедно с Мартин Митев в събитието участва и секретарят на Община Плевен Паулина Кирова - също представител на Националното сдружение на общините.