/ iStock/Getty Images
Тази нощ е последната, в която перничани няма да имат вода. От утре водният режим пада, потвърди управителят на ВиК Борислав Иванов след среща в Перник с участието и на министъра а околната среда и водите Емил Димитров.

Язовир „Студена” вече е пълен. Обемът му наближава 21 млн. куб. метра и дългоочакваният от перничани край на водната криза вече е факт, заяви Борислав Иванов пред БНР.

На критиките , че заради забавяне отмяната на режима язовир „Студена” може да прелее, водният шеф отговори: „Същите тези хора, които преди четири месеца казваха, че на язовир „Студена” му трябват три години, за да се напълни, сега ни атакуваха с това защо толкова се забави отмяната на режима, защо продължава, ще прелее язовирът. Ние сме хората, които управляваме този процес и молбата ми е да разчитат на нас, че оттук нататък втори път това нещо няма да се случи”, каза Иванов.

Режимът в Перник беше въведен на 18 ноември 2019 г. заради драстичното спадане на нивото на язовир „Студена”, а графикът на водоподаване беше променян неколкократно.Протести, арести и оставки съпътстваха водната криза. В града беше обявено бедствено положение.

В края на миналата година правителството отпусна 35 млн. лева за ремонт и подмяна на част от водоснабдителната система на Перник.
Изграден беше и авариен водопровод, за може града да бъде захранван с вода от язовир „Бели Искър” .