/ iStock/Getty Images
Районната прокуратура в Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу участници в телефонна измама на жена.
           
Тримата обвиняеми по делото са осъждани.
           
Обвиняемият Д.Г. живеел във Ветово. Решил да се занимава с „телефонни измами“, като за целта в края на 2018 г. публикувал обява в интернет за предлагане на работа за куриер. Ангажиментите включвали превозване на документи и пари със собствен транспорт срещу заплащане.
           
С него се свързал К.К., който приел предложението му. Заедно с баща си - В.А., изпълнявал дадените им указания – вземане и транспортиране на пари и други вещи от различни населени места в Русе. Двамата се досетили, че същите (главно златни накити) са придобити в резултат на престъпление, но продължили да ги превозват.
           
На 18.03.2019 г. жена от Монтана получила телефонни обаждания на домашния и мобилния си телефон от непознати лица. Единият се представил за доктор, а другият - за полицейски служител. Жената била въведена в заблуждение за необходимостта да изтегли спестяванията си за залавяне на извършители на телефонни измами. Тя изпълнила дадените й указания и оставила портмоне със 1200 лева на пейка, в района на хипермаркет на бул. „Трети март“, в Монтана.
           
По разпореждането на обвиняемия Д.Г. парите били взети от съучастниците му – обвиняемите К.К. и В.А.
           
На следващия ден пострадалата жена била информирана по телефона от „полицая“, че е следена и отново трябва да помогне за разкриване на престъпление. За целта тя посетила клон на банка и изтеглила 6000 лева. Сложила парите в хартиено пликче и го оставила до дърво в градинка в района на бул. „Трети март“ в Монтана.
           
Сумата също била взета от К.К. и В.А. и заедно с други парични средства трябвало да бъде закарана в Русе. В района на Бяла те били спрени за проверка от полицейски служители. Било им разяснено, че следва да съдействат на компетентните органи при залавяне на организатора на престъплението.

Д.Г. бил задържан в момента на вземане на плик, оставен му на уговореното място от съучастниците му.
           
По случая било образувано досъдебно производство, приключило с внесения в съда обвинителен акт.

С постановление на прокурор от Районна прокуратура - Монтана паричната сума - в размер на 7200 лева, е върната на жената.
           
Предстои делото да продължи в съда.