библиотека
библиотека / iStock/Getty Images
Машина за дезинфекця и почистване на книги, наречена бук-стерилизатор, закупи община Монтана за най-голямата библиотека в областта "Гео Милев" в Монтана.

Машината е на стойност 7740 лева и може да обработи 6 книги за 30 секунди. В нея са монтирани три УВ-лампи, които осигуряват защита срещу 99,99 на сто от познатите бактерии и вируси, включително срещу COVID-19. След обработката книгите са дезодорирани и миришат приятно. С помощта на силна въздушна струя машината премахва и натрупания по книгите прах.

Заради опасността от предаване на COVID-19 от един читател на друг чрез книгите до сега служителите на библиотеката са поставяли книгите след връщане "под карантина" - за няколко дни са престоявали в затворени пликове с дезинфектант. Сега вече може книгите да се обработят за 30 секунди в машината и веднага да се ползват от друг читател, обявиха от библиотеката.

През миналата година заради пандемията библиотека "Гео Милев" в Монтана има лек спад на броя на читателите, но пък има много онлайн събития - представяния на книги пред ученици, участие в часове на различни училища.
БТА