/ iStock/Getty Images
Нова машина за дезинфекция на книгите ще бъде доставена до дни в кюстендилската библиотека, съобщиха от там. Новата техника ще има възможност за обработка на шест книги в минута. Машината за дезинфекция с ултравиолетови лъчи ще гарантира безопасността на читателите на Регионалната библиотека. В момента книгите от фонда се поставят под 72-часова "карантина" след връщането им, преди да бъдат предоставени на друг читател.

Във връзка с въведените временни противоепидемични мерки, в периода 30 ноември - 21 декември библиотеката ще работи с читатели от 9.00 до 17.00 часа, от понеделник до петък, при спазване на всички противоепидемични мерки. Остава ограничен физическият достъп до "Специализираната читалня", читалня "Периодика" и отдел "Краезнание", които ще осъществяват информационно обслужване онлайн с предварителна заявка, казаха още от библиотеката.

Заради обстановката в страната, през тази година няма да се състои и традиционната инициатива за обявяване и награждаване на "Читател на годината" и "Най- активен ползвател".