/ Sofia Photo Agency, архив
Районна прокуратура – Берковица е предала на съд Х.Н. по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 108, ал. 2 от НК.

В квартал „Раковица“ в гр. Берковица функционира Център за обществена подкрепа. Той е създаден за подпомагане и оказване на подкрепа на уязвими групи и семейства, като в него се извършват индивидуални консултации и групови занятия. Поддръжката и ремонтните дейности по сградата се извършвали със средства от държавно делегиран бюджет.

На 08.10.2019 г. на фасадата на Центъра бил монтиран националният флаг на Република България. Той бил предварително поръчан за ушиване, с оглед големия размер – 210 см на 600 см.

Две седмици по-късно, на 22.10.2019 г., служителите на Центъра установили, че българското знаме е разкъсано и е направен опит то да бъде демонтирано. Били прегледани записи от разположените наоколо видео камери.

Извършителят на деянието е бил установен - двадесет и две годишният Х.Н., родом от гр. Берковица, с местоживеене в Германия.

В хода на разследването са били събрани доказателства за това, че вечерта на 21.10.2019 г. Х.Н. се събрал с приятели на ливадата, в района на квартал „Раковица“ в града. Компанията употребила алкохол. Тръгнали да се прибират след полунощ, като се движели по главната улица „Първи май“. Минавайки покрай сградата на Центъра за обществена подкрепа, обвиняемият се отклонил от другите и се насочил към нея. Разкъсал с ръце закаченото на фасадата българско знаме, като при това гневно говорел на немски език. На забележката на приятеля му, че наоколо имало камери, които явно са го записали, Н. отговорил, че „вече е минало“.

 Разпитан в качеството на обвиняем по образуваното досъдебно производство, младият мъж заявил, че се разкайва за случилото се, бил пийнал, поради което извършил престъпното деяние. Впоследствие осъзнал действията си, но „било късно“.

Нарушавайки целостта на знамето на Република България, обвиняемият Н. опетнил един от символите на държавата. За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до две години или глоба до три хиляди лева.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.