/ Thinkstock/Getty Images
Подсъдимите брат и сестра - на 19 години и на 23 години, са се признали за виновни и сключили споразумение с Окръжна прокуратура-Монтана. Двамата са били предадени на съд с обвинителен акт за извършен от тях грабеж на възрастен мъж в село Охрид, съобщиха прокуратурата.
 
Предадоха на съд брат и сестра за побой и грабеж на пенсионер в Монтанско

Вечерта на 12 февруари, те решили да присвоят пенсията на техния съселянин и тръгнали към дома му. Тя останала навън пред имота, за да наблюдава, а той сложил черна маска на лицето си и почукал на прозореца.

Още с отварянето на вратата, младежът започнал да нанася удари по тялото на пенсионера с викове „Дай парите!“. Нападателят избутал пострадалия навътре в къщата, като междувременно успял да извади от джоба на ризата му пари. Това била цялата пенсия на възрастния мъж в размер на 270 лева, която той взел и веднага тръгнал.
 
След като се върнали в дома си, двамата разделили откраднатата сума. Разказали за случилото се на майка си и й дали 50 лева. Пострадалият е получил охлузни рани по ръцете, имал болки в ребрата, поради което бил приет в болница. Била му причинена средна телесна повреда - счупване на ребра с разместване на костни фрагменти и излив в дясна гръдна половина.

Мащабна акция в село Браница след поредно жестоко нападение над пенсионер (СНИМКИ/ВИДЕО)

Възстановяването на възрастният мъж продължило повече от месец.
В хода на разследването на грабежа служителите на МВР установили и задържали извършителите на престъплението.

Съдът е одобрил споразумението, сключено между Окръжна прокуратура  и защитата на подсъдимите. На брата е наложено наказание от две години и шест месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим на изтърпяване.

Сестра му е със същото наказание, изпълнението на което е отложено за срок от пет години. Причинените от престъпното деяние имуществени вреди на пострадалия са възстановени изцяло.