Иван Гешев
Иван Гешев / Прокуратура на Република България
Мащабна акция срещу битовата престъпност тече в харманлийското село Браница. На място пристигнаха главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Причината е поредното нападение над пенсионер, който е бил жестоко пребит и ограбен в харманлийското село в ранните часове на неделя.



В къщата на 78-годишния дядо влязъл мъж, който го нападнал с юмруци и ритници, вързал му ръцете, сложил му одеяло на главата и отмъкнал над 200 лв. от пенсията му.

Няколко часа по-късно нападателят е установен, задържан и привлечен като обвиняем, като му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от съда. Той е имал и предишни криминални регистрации за кражби. Пострадалият пенсионер е настанен в болницата в Харманли.

Иван Гешев
Прокуратура на Република България

„Много бързо сте реагирали в реално време, за което и аз ви благодаря“, обърна се главният прокурор към кметския наместник.“ Той добави, че в конкретния случай с грабежа е осъществена добра координация и реакция на кметския наместник при уведомяване на полицията и на прокуратурата, заради което извършителят е бил разкрит само за няколко часа.

Един от водещите приоритети, независимо от извънредното положение, независимо от пандемията, която се развива в Европа и не само в Европа, е борбата с битовата престъпност и това, че е недопустимо, какъвто е случая в с. Браница, възрастни хора да бъдат връзвани, пребивани и да им бъде вземана пенсията. Хора, които са изградили тази държава, плащали са си данъците и заслужават да живеят спокойно и сигурно“, коментира пред медиите Гешев.

"Лично мен ме е срам, държавата трябва да направи всички възможно такива случаи да не се повтарят", заяви обвинител номер 1 и допълни, че в Браница има едно проблемно семейство, което тормози цялото село. 

Нашата цел е безобразията, които се извършват по линия на битовата престъпност поне към края на годината да са намалени чувствително. Няма да спра да го повтарям, че начинът да се избегнат такива неприятни криминални случаи, е държавата да покаже, че е на мястото си, и най-важното да бъдат задържани лицата, които са извършили това престъпление. Те да бъдат изправени пред съда, и хората да видят, че представителите на местната власт, местната прокуратура, местната полиция, а понякога и главният прокурор и ръководството на МВР, си изпълняват задълженията“, заяви още главният прокурор по време на среща с окръжния прокурор на Хасково Иван Стоянов, районния прокурор на Харманли Маргарит Стоилов и кметския наместник на село Браница Марийка Нейкова.

Проблемите с работата и с образованието не можем да ги решим, но сегментът сигурност за хората е нашата задача, и се надявам до края на годината нещата с битовата престъпност да изглеждат по различен начин“, каза още Гешев.



Главният прокурор Иван Гешев каза, че е добре в отдалечени населени места да има изградено видеонблюдение. „С камерите ситуацията се променя драстично“, допълни той.

Гешев се срещна и с жители на село Браница, които споделиха, че това не е първото престъпление на хора от въпросната фамилията. Братът на нападателя на възрастният човек е в затвора, заради убийство на жена. По време на срещата главният прокурор сподели пред жителите на селото, че прокуратурата и МВР са взели сериозни мерки да не се повтарят подобни деяния.

Обвинител номер едно се срещна и с кмета на съседното село – Българин – Митко Тонев, който поиска на главния път да бъде поставено видеонаблюдение. Кметът обясни, че в селото преди е имало телефонни измами, но вече няма регистрирани такива случаи. „Тях вече сме ги приключили, така се надявам да бъде и с битовата престъпност до края на годината“, допълни главният прокурор.

Той обясни, че по време на извънредните мерки битовата престъпност е намаляла, като не скри, че с връщането на много българи от чужбина, сред които и криминално проявени, могат да се очакват проблеми в тази насока. „Надявам се да няма негативна промяна“, допълни той. Иван Гешев изрази благодарност към прокурорите и полицаите, разкрили грабежа в с. Браница.