/ IStock
Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Ловеч днес ще получи ваксини срещу COVID-19 за още 205 медици от лечебни и здравни заведения, стоматолози и фармацевти. Още същия ден ще започне имунизацията в Ловеч и Троян, съобщи за БТА директорът на РЗИ д-р Анета Винева.

Това е втората доставка на ваксините, като ваксинацията в областта започна още на 29 и 30 декември, когато бяха обхванати сто души медицински и немедицински персонал в Ковид- структурите в лечебните заведения и филиалите на Спешна медицински помощ.

"Надяваме с новите количества да приключим с обхващането на персонала от болниците и филиалите на Спешна медицинска помощ. Възможно е някой от медицинския персонал, поради заболяване или карантина, да отпадне от списъците, но имаме готовност да бъдат попълнени от стоматолози и фармацевти, училищното и детското здравеопазване", поясни д-р Винева.

Тя уточни, че от работещите на първа линия 718 лица са заявили желание да се имунизират, сред тях са и стоте, на които вече е поставена ваксина. Това е 32,5 процента от подлежащите в Първа фаза на Националния план за ваксинация.

Първоначално се започва с тези, при които рискът е най-голям.

Във втора фаза ще се започне със социалните институции, като в Ловешка област желаещите да се имунизират са 21,5 процента от персонала и 53,4 процента от потребителите.

До 20 януари се очаква в РЗИ да бъде доставен фризер за ваксините срещу коронавирус, който поддържа температура 70 градуса под нулата, каквито са изискванията за съхранение, заяви още д-р Анета Винева.
БТА