Заради предложение за драстично увеличение на данъци в Кърджали зрее скандал в местния парламент
Заради предложение за драстично увеличение на данъци в Кърджали зрее скандал в местния парламент / netinfo

Скандал във връзка с готвеното над 50 процента драстично увеличение на данък сгради, както и на такса смет и налозите върху по-високия клас автомобили се заформя за заседанието на Общинския съвет в Кърджали, насрочено за 15 декември. Според предложението на общинската администрация данък сгради ще нарасне с 0,7 промила и от 1,2 промила за всички имоти на гражданите и жилищните имоти на предприятията, ще стане 1,9 на хиляда.

Според предложението за изменение на данъка върху превозните средства увеличението е за моторните превозни средства над 74 до 110 и над 110 киловата. При първите досега се е плащало 1,10 лв. за киловат, според изменението вече ще се плаща 1,45 лева за киловат. При вторите данъка е бил 1,23, а сега нараства на 1,80 за киловат. Мерките за увеличение на данъците се предприемат с цел финансовото оздравяване на община Кърджали за периода 2017-2019 година, аргументират се от общинската администрация.

Ден преди заседанието на местния парламент вече има и явни реакции на готвеното драстично увеличение на местните данъци и такси. То идва от част от опозицията в местния разпоредителен орган в лицето на групата съветници на ПП ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок.

Това е тежък удар под кръста и за хората, и за фирмите. Очаквам силен отпор от тяхна страна и ги призовавам да присъстват на сесията в четвъртък, за да реагират”, категоричен бе председателят на групата съветници от ГЕРБ Огнян Иванов.

БСП също е против увеличението на данък сгради и такса смет. От нам контрират мотивите за повишаване на данъците. „Нашите съграждани нямат заслуга за катастрофалното финансово състояние на Общината”, коментират в групата на социалистите готвеното увеличение.

„Общинските съветници от Реформаторския блок са категорично против необоснованото желание на кмета Хасан Азис да повишава драстично данък сгради, такса смет и налогът върху по-мощните автомобили в община Кърджали”, заяви Радослав Милев, председател на Синята група в местния парламент в разпространено прес  съобщение.