/ БТА
Кампания за безплатно измерване на кръвното налягане и на процента телесни мазнини се провежда в три пункта на територията на област Кърджали, каза за БТА Наталия Илиева, сътрудник във фондация „АДРА“ - организатор на кампанията.

Целта на инициативата е хората да обърнат внимание на своето здраве. По думите на Наталия Илиева интересът е голям, като почти няма преминаващи покрай шатрата, без да се спрат.

Тя разказа, че за двата дни от началото на кампанията вече има наблюдения. 

„Повечето хора са с хапчета и имат проблеми с кръвното налягане. Това се вижда и от показателите, които отчитаме“, обясни Илиева. И допълни, че при измерване на индекса на телесната маса и мазнини се очертава картина на все повече хора с наднормено тегло. Въпреки че проблемът е главно сред хората на средна и над средната възраст, се наблюдава тенденция на затлъстяване и при децата.

Освен че измерват двата показателя, в шатрите гражданите получават здравни съвети, както и възможност да се снабдят с литература, посветена както на здравето, храненето, начина на живот, така и на възпитанието на децата. Кампанията се провежда в цялата страна, ежегодно, като в Кърджали тя ще продължи до петък, след което ще се пренесе в Смолян.
БТА