Лютви Местан
Лютви Местан / Павел Тенчев
повдигнаха обвинение срещу Местан за причиняване на смърт по непредпазливост
101318
повдигнаха обвинение срещу Местан за причиняване на смърт по непредпазливост
  • повдигнаха обвинение срещу Местан за причиняване на смърт по непредпазливост
Срещу лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост и нанасяне на телесна повреда. Окръжна прокуратура в Кърджали му е наложила мярка за неотклонение„парична гаранция” от 10 000 лева, съобщи на брифинг Окръжния прокурор Желязко Стефанов. Заедно с него пред журналистите застана и обвиняемият Лютви Местан.
По думите на прокурора започнало е разследване по досъдебно производство  за установяване на причините за катастрофата по пътя Кърджали-Маказа, при която загина 6-месечно бебе и бяха ранени родителите и 9-годишното му братче. За подобно престъпление законът предвижда до 6 години затвор.
Взетата мярка за неотклонение цели да се попречи на обвиняемия да се укрие или да извърши престъпление. На обвиняемия е наложена забрана да напуска пределите на страната, уточни прокурор Стефанов.
Той каза още, че до момента  са извършени огледи на мястото на инцидента, разпитани са свидетели и са назначени съдебномедицински експертизи които да дадат заключение относно причините за смъртта на 6-месечното дете, както и за вида на причинените увреждания на здравето на родителите на починалото бебе и неговия 9-годишен брат.
Според Лютви Местан, докато не минат всички процесуално-следствени действия не може да се коментира въпроса с вината за вчерашната тежка катастрофа с негово участие, при която загина 6-месечно бебе и бяха ранени останалите трима членове на семейството на пеленачето.
Местан подчерта, че е покрусен и страда дълбоко, като изразява съболезнования за починалото бебе.
„Нека органите безпристрастно, обективно да извършат всички процесуално-следствени действия, да разпитат всички свидетели, надявам се неизбирателно и едва тогава може да се постави въпроса за вината и отговорността.“, каза още Местан.
За самия инцидент той разказа, че е подал ляв мигач, спрял е на знака STOP, видял е, че няма кола отляво или отдясно и е навлязъл в дясното платно по посока Кърджали. „Ударът бе челен, бях ударен челно, а мога да бъда ударен челно, само ако вече съм заел позиция в дясното платно. Защо отсрещния водач беше в лявото платно, не мога да кажа“ посочи лидерът на ДОСТ, като уточни, че си е позволил да коментира този детайл, защото той оформял общественото мнение, че „едва ли не съм изскочил, че съм застанал напреки“.
По-рано днес Лютви Местан бе освободен от ареста в Кърджали, където вчера беше задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа заради тежката катастрофа по пътя за Маказа.  
Вчера автомобилът на политика се е опитал да направи ляв завой и да се включи към основния път, когато последвал сблъсък с друга кола. В нея пътувало семейство с две деца от кирковското село Първица. В резултат на удара колата на семейството се преобърнала няколко пъти и паднала странично в близка нива. На място загинало бебе, родителите и другото им дете - на 9 години, са ранени. Няма опасност за живота на тримата, чието състояние, според директора на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” проф. д-р Тодор Черкезов, е стабилно.