/ Снимка: Георги Димитров
Разширяване на обхвата на синя зона в центъра на Кърджали и нейното уплътняване предстои да гласуват на предстоящото си заседание в края на май общинските съветници, каза пред БТА управителят на „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“ Шенай Мехмедали.

Тя уточни, че новите улици са част от изготвените изменения в Наредбата за организация на транспортната дейност и безопасността на движението на територията на общината.

Според промените, зоните за почасово паркиране от шест към настоящия момент, стават девет, като към всяка една освен посочените улици са включени и всички прилежащи площи в съответния район, както и междублоковите пространства.

Шенай Мехмедали обясни, че гражданите все още имат възможност да дават мнения, предложения и коментари относно предвидените промени, като срока за това изтича на 29 май. А пълният списък с настоящите и с новите улици може да бъде видян на официалната интернет страница на община Кърджали, секция "Синя зона".

Синята зона на Кърджали функционира от 1 март 2022 г., като до 15 май тя е генерирала приход от около 40 000 лв. През първия месец жителите и гостите на града не бяха санкционирани при констатиране на нарушение, а само предупреждавани. От влизане в сила на санкционирането от санкции са събрани 11 200 лв. 

„До момента имаме един случай на водач, който сам е отстранил поставената му скоба и е напуснал местоположението си. Впоследствие той бе установен от органите на реда и заплати санкция за щетата от близо 180 лв., както и санкция към МВР“, обясни още Шенай Мехмедали.

Тя уточни, че към момента паркоместата са близо 530, като предстои да бъде изчислено колко ще станат те след приемане на измененията в Наредбата. Припомни също, че действията за разшираване обхвата на действие са предприети само месец след откриване на зоната, след постъпили сигнали, обаждания и писмени заявления от живущи около зоната за платено почасово паркиране.  
 
БТА