/ netinfo
Има риск учебната година в Кърджали да не почне навреме заради ремонти в петте кърджалийски училища, в които се извършва обновяване по ОП „Региони в растеж“ за над 13 млн лева. Това е станало ясно по време на работната среща при областния управител на Кърджали Никола Чанев с ръководството на общината, РУО, РЗИ, ПБЗН и школските директори, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Обновяват 5 кърджалийски училища с 14 милиона лева

Срещата е инициирана от Чанев след сигнали на учители и родители заради риска учебната година в учебните заведения, в които учат общо около 5 000 деца, да не стартира навреме, и необходимостта от „План Б“ за организация на учебния процес.

По време на срещата заместник-кметът на Община Кърджали инж. Катя Митовска, която е ръководител на проекта, е уточнила, че общината упражнява контрол, изпълнителите са на удължено работно време и правят всичко възможно учебната година да започне нормално.

Около 4000 учители се търсят в училищата в страната

Областният управител е бил категоричен, че трябва да се търси резервен вариант за обезпечаване на учебния процес, съобразно изискванията на РУО, РЗИ и „Пожарна безопасност“. По предложение на Чанев ще бъде сформирана експертна междуведомствена комисия, която да провери на място напредъка на ремонтните работи и възможността частично да се използват училищните корпуси, а останалата част от децата да бъдат пренасочени в други учебни сгради.