Изтича срока за регистрация в Европейската агенция по химикали
Изтича срока за регистрация в Европейската агенция по химикали / netinfo
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) информира фирмите, че на 1 декември изтича крайният срок за извършване на предварителната регистрация по Регламента на Европейския парламент и Съвета за регистрация, оценка, разрешаване и ограничение на производството, вноса и употребата на химични вещества - REACH. Предварителната регистрация започна на 1 юни тази година.

Всеки производител/вносител, който произвежда или внася химични вещества в количества равни или по-големи от 1 тон на година трябва да извърши тази предварителна регистрация. Самата процедура се извършва след като се установи кои от химичните вещества в самостоятелен вид, в препарати и изделия, имащи отношение към дейността, която развива фирмата, подлежат на предварителна регистрация.

С регламента REACH се въвеждат три фази за регистрация в зависимост от тонажа на производството или вноса, както и от природата на химичните вещества. Регистрацията по REACH се извършва в целия Европейски съюз.

В основата на REACH е залегнала единната интегрирана система за регистрация, оценка и разрешаване. Химикали, произвеждани или внасяни от даден производител или вносител в количества, надвишаващи един тон на година, трябва да бъдат регистрирани в единния европейски регистър. В този регистър се съдържа информация за количествата и идентифицираните рискове от употребата на даденото химическо вещество. Централната база данни от натрупаната чрез регистрацията информация се управлява от Европейската агенция по химикалите. Тази агенция се създава с влизането в сила на Регламента, тоест от юни месец 2007 г.. Европейската агенция по химикалите се намира в Хелзенки, Финландия.

Според Регламента, след изтичане на срока от 1 декември, производството/пускането на пазара на химични вещества над 1 тон на година, които не са изрично освободени от задължение за регистрация, може да продължи и след 1 декември 2008 г.. Това е възможно единствено при наличие на извършена предварителна регистрация и издаден пред-регистрационен номер от Агенцията.

В случай, че не бъде извършена предварителна регистрация в предвидения от регламента срок, фирмата ще трябва да преустанови производството/пускането на пазара на веществото или веществата и да подаде в Агенцията пълно регистрационно досие.

Подробна информация за REACH може да бъде получена и от специално създадения сайт на адрес www.chemicals.moew.government.bg.

Фирмите, които трябва да се регистрират по REACH, могат да намерят специални информационни материали – “Ръководство за обмен на данни” (предварителна регистрация) и „Ръководство за регистрация” в интернет на адрес: http://www.chemicals.moew.government.bg/chemical/site/Pages/reach/rip3.page