Една история за контактни с COVID, карантина и забавени реакции от страна на здравните власти. 

Мая Атанасова от Кърджали ни потърси, за да ни разкаже как се е наложило сама да търси РЗИ и да пита дали е под карантина и въпреки това не е получи отговори. Майката и дъщерята на Мая са с коронавирус, тя и съпругът й са контактни.

„Наложи се да изследваме детето, понеже то беше контактно на майка ми. Дъщеря ми имаше симптомите. Взеха ни 110 лв., тъй като дойдоха на домашно посещение, защото дъщеря ми е под карантина. Нямаме допълнителни пари за изследване.

Три досъдебни производства за семейство, нарушило карантината

От работното ми място поискаха да изляза в болничен за една седмица, за да видим дали ще проявя симптоми. Личният лекар обаче ми обясни, че не може да ми даде болничен, тъй като се обжалвали”, разказа тя.

Никой не информира Мая, че в тази ситуация се полага безплатен PCR тест за детето й. Жената изпада в ситуацията, че от работното й място не желаят тя да присъства, а от РЗИ отказват да й дадат болничен, тъй като е контактна на контактно лице.

Представител на РЗИ-Кърджали заяви пред NOVA, че такива са указанията на Министерството на здравеопазването. „За да получи госпожа Атанасова направление за PCR тест от личния лекар, трябва да има симптоми на коронавирус. Считам, че колегите от РЗИ са действали адекватно.

Това, което можем да направим, за успокоение на госпожа Атанасова, е в днешния ден да изпратим лаборанти, които да й направят антигенен тест”, каза главният секретар на РЗИ Петя Папазова.

След проучване, инспекторите на РЗИ ще предприемат необходимите мерки и, ако се налага, ще поставят семейството на Мая под карантина. 
nova.bg