„Джулай морнинг фест” под родопско небе готви театъра в Кърджали
„Джулай морнинг фест” под родопско небе готви театъра в Кърджали / netinfo

Тридневен „Джулай морнинг фест" организира театърът в Кърджали, съобщи на нарочна пресконференция директорът му Пламен Панев, чиято е и идеята за феста. Това ще се случи на 28, 29 и 30 юни, а мястото ще е импровизираната лятна сцена, която се оформя на мястото на бившия паметник на Георги Димитров в областния център, до театъра.  Рокендрол, театър и бирен фест ще са съпътстващите прояви по време на Джулай морнинг фест-а.

Три рок-банди ще подгряват с парчетата си юлското утро на 30-ти юни срещу 1 юли. Две от групите са местни - „Олдън бийт" и новосформираната „Кеф бенд", а третата ще е гастролираща. Бийтълс, Ролинг Стоунс и Елвис Пресли ще звучат под кърджалийското небе. Предишните два дни, на 28 и 29 юни, DJ ще озвучава импровизираната сцена до театъра, предимно с рокпарчета от 60-те и 70-те години на миналия век.

Ще се вихри и бирен фест. Организаторите са поканили представители на две популярни фирми-производители на пиво.

По време на Джулай морниг фест-а в Кърджали ще бъде закрит и театралния сезон за ДКТ „Димитър Димов" в Кърджали. Това ще стане с пиесата на Камен Донев „Извънредни ситуации", както и с Детското утро - шоу спектакъл на куклената трупа към театъра за най-малките жители на родопския град.

Самото юлско утро на 1 юли участниците във феста ще могат да посрещнат в джаз-клуб „Стейдж" в хотелския комплекс „Арпезос".

„Навремето песента взриви младите хора у нас и стана емблема на едно юлско утро, в което сегашните 55-60-годишни слушаха „Бийтълс", „Пърпъл", „Ролингстоунс" и много от тях започнаха да бленуват за свободата, която нямаха. Тази музика стана мултикултурна, тя обединява младите хора в Румъния, България, Русия, Полша, целия свят. За хората зад „желязната завеса" беше символ на свободата, на свободния дух", припомни Пламен Панев. По думите му Кърджали спокойно може да стане инициатор за провеждането на български Уудсток /легендарен фестивал в Америка, свързан с хипи движението - б.а./. Според него това може да се случи във второто издание на Джулай морнинг фест-а през 2013 година, когато мястото на провеждането му се измести в подножието на скалния град Перперикон, където стотици и хиляди дойдат, за да се потопят в атмосферата на добрата музика, стиховете, театъра, свободния дух и любовта.