Осъденият до живот Бисер Манолов мечтае за дворец в Родопите и нов живот
Осъденият до живот Бисер Манолов мечтае за дворец в Родопите и нов живот / снимка: DarikNews.bg, архив
Изтърпяващият наказание „доживотен затвор без замяна“, Бисер Манолов отново спечели дело в Административен съд- Кюстендил, за преживяни страдания в затвора в гр.Бобов дол, като присъденото обезщетение е 1 200 лв., плюс законната лихва до изплащането му.

Манолов бе предявил иск против Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“  София за заплащане на сумата от 10 000 лв., представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди в периода 01.01.2015 г. – 01.05.2015 г., изразяващи се в преживени болки и страдания, гняв, безпокойство, безпомощност, безсъние, нервен срив, ведно със законната лихва върху сумата, считано от 01.01.2015 г. до окончателното плащане на сумата. Твърди се, че вредите са настъпили като резултат от незаконосъобразно бездействие на администрацията на затвора – неосигуряване спазване правилника за вътрешния ред от други пребиваващи в този затвор лишени от свобода. Друг лишен от свобода затворник в Бобовдолския затвор, цитирам: “крещял постоянно, ритал е по стените на килията, която е в съседство с тази на ищеца, блъскал и ритал е вратата на килията, качвал се е по прозорците, като е псувал и обиждал – противоправно поведение, предизвикващо нетърпимост, гневност и раздразнителност у другите затворници”.

Свидетелите по делото сочат, цитирам: “за повишено кръвно налягане у ищеца, взимането на успокоителни, настъпило безсъние, отслабване, отоци под очите, гневност, избухливост – все последици от тормоза”.
Съдът приема, че това са вреди, настъпили от незачитане на човешкото достойнство, както и от неизпълнението на вменените задължения на специализираните органи по изпълнение на наказанията по чл.15, ал.1, т.4 от ЗИНЗС и чл.7 от ППЗИНЗС.
 
Дарик- Кюстендил