Започват проверки за издаване на касови бележки
Започват проверки за издаване на касови бележки / Дарик- Кюстендил, архив

От началото на ноември започват проверки за издаване на касови бележки в обекти за продажба на дребно в цялата страна, съобщиха от НАП. На база на анализите от данните, подавани от касовите апарати в Агенцията, вече са селектирани 1000 обекта, които ще бъдат посетени през следващите няколко седмици от данъчните.
Целта е търговците, чиито обороти се различават значително от тези на аналогични обекти в съседство, да бъдат проверени дали издават касови бележки и на какво се дължат разликите. Едновременно с проверките на касовите апарати, инспекторите по приходите ще следят и дали се спазва осигурителното законодателство, дали продавачите имат сключени трудови договори, подадени ли са всички осигурителни декларации в НАП.
Проверките започнаха днес в София, като само за няколко часа бяха проверени 42 обекта. Неиздаване на касови бележки е констатирано в 30% от случаите. От НАП предупреждават, че глобата за физическо лице, което не издаде касова бележка, е до 500 лв., а за фирмата, може да се стигне и до запечатване на търговския обект.
Проверките продължават в цялата страна.