/ РУО- Кюстендил
12 ученици от девети и единадесети клас в Профилирана гимназия „Христо Ботев“ в Дупница бяха част от Деня на световните данни W2D2-18.

Ученици от Профилирана гимназия „Христо Ботев“ в Дупница бяха част от W2D2-18

Това бе 24-часов период, от 0.00 ч до 24.00 ч в полунощ, в който ученици от 19 страни по света анализираха реални данни от Large Hadron Collider и след това споделиха своите резултати чрез продължителна видеоконферентна връзка с модераторите физици-учени по света.

Предварително бяха предоставени реални данни от сблъсъци на протони в детектора CMS или ATLAS на 77 групи от ученици, за да ги анализират. Те търсиха частици, наречени мюони, които са резултат от сблъсъците на протони и измерваха ъгли на техните траектории.

След това всички резултати бяха обединени в целия свят, за да се проследи природата на сблъсъците с протони и да се разкрие вътрешната структура на протоните. Учениците, които бяха част от изследването, се присъединяваха поетапно към видеоконференциите със своите връстници и физици, за да обсъдят какво са научили.

Ученици ще управляват Община Дупница в продължение на един ден

Ръководители на учениците бяха учителите по физика и астрономия Силвия Боянова и Зоя Николова, както и Яна Анастасова - ръководител направление „ИКТ“, информира сайта на РУО- Кюстендил.

Денят на световните данни 2018 е дейност на International Masterclasses, QuarkNet и Международната асоциация за физика на частиците, която спомага за докосването на ученици и учители до физиката на елементарните частици чрез автентични изследвания на данни.
РУО- Кюстендил