Талантът Ерика Зафирова- от Велбъжд, през Олимпия до националния отбор
Талантът Ерика Зафирова- от Велбъжд, през Олимпия до националния отбор / www.rgym.info

Родената в Кюстендил и започнала кариерата си във „Велбъжд" Ерика Зафирова е под №1 в националния отбор по художествена гимнастика за девойки старша възраст. Съставът на националните отбори по художествена гимнастика индивидуално беше утвърден на заседание на Управителния съвет на БФХГ.
При девойките старша възраст, в основният състав са шест гимнастички: Ерика Зафирова (Олимпия 74, Бургас), Катерина Маринова (Чар-ДКС), Ася Иванова (Импала), Боряна Калейн (Левски-Триадица), Антоанет Кехайова (Грация, Варна) и Цветелина Арсенова (Левски Илиана).
Ерика Зафирова и Катерина Маринова ще участват квалификациите за Младежките олимпийски игри в Москва.
Ерика научи азбуката в спорта, в кюстендилската школа по гимнастика „Велбъжд". Тя се премести в Бургас през 2009 година.


"Ерика напусна, защото ще живее с родителите си в Бургас. Там ще тренира при много добра треньорка и ние й пожелаваме здраве, и успехи в спорта", заяви тогава пред Дарик президентът на „Велбъжд" Блага Шишкова, която заедно с първата й треньорка Валя Машова сега се радват на поредния й успех.
Зафирова влезе сред най- добрите 8 на държавното първенство в многобоя при децата и влезе в състава на т. нар. олимпийски надежди на България, след като бе забелязана от специалистите още през 2009 г.


В основния състав на България при жените, след напускането на Силвия Митева са Мария Матева (Олимпия 74, Бургас), Невяна Владинова (Левски), Анастасия Киссе (Левски Илиана) и Радина Филипова (Чар-ДКС), съобщиха от БФХГ.