Инициатива на Агенцията за закрила на детето стартира от Добрич
Инициатива на Агенцията за закрила на детето стартира от Добрич / nmd.bg
През 2019 г. Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) за втори път ще връчи Отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“. Чрез отличителния знак ДАЗД желае да уважи труда на общините, юридическите лица, неправителствените организации, доставчиците на социални и универсални услуги за деца към ефективност и качество на дейностите.
Предвидено е събитието да се провежда ежегодно като признание за развиването и утвърждаването на правата на децата и осигуряването на условия за пълноценното им развитие.
Основният критерий, по който се присъждат отличителните знаци е приноса в грижата за децата и за дейности и инициативи, допринасящи за създаването на условия за тяхното пълноценно развитие.
Целта на събитието е да стимулира осигуряването на високо качество на живот на децата: повишаване на удовлетвореността на потребителите; осъществяване на дейността в съответствие с установените стандарти, правила и процедури и принос към създаване на възможности за пълноценно развитие на децата.
Отличителният знак се връчва за постижения в четири категории:
1. Устойчиво развитие
2. Успешна промяна
3. Значима иновация
4. Значимо партньорство (награди в категорията ще бъдат връчвани за първи път през 2019 г.).
За отличието могат да кандидатстват или бъдат номинирани детски градини, училища, центрове за специална образователна подкрепа, читалища, общини, юридически лица, граждански организации, доставчици на социални и универсални услуги за деца и техните партньори.
Всеки кандидат може да кандидатства или да бъде номиниран само в една категория.
Може да участвате в конкурса, като изпратите формуляр (съответно за кандидатстване или за номиниране), съдържащ данни за номинираната организация/институция, както и мотивите за номинацията. Формулярите са достъпни на сайта на Държавната агенция за закрила на детето – https://sacp.government.bg.
Към формуляра следва да бъдат представени и доказателства, удостоверяващи постиженията на кандидата – сертификати, снимки, видеоматериали, анализи, препоръки, отзиви и други подходящи документи, доказващи ефективността и устойчивостта на постигнатото въздействие.
Формулярите и съпътстващите документи следва да бъдат изпратени наsacp@sacp.government.bg до 31 октомври 2019 г.
Наградите ще бъдат определени от седемчленна комисия, ръководена от Председателя на ДАЗД. В комисията ще участват представители на Консултативния съвет и Съвета на децата към ДАЗД, експерти на ДАЗД, общественици, представители на медиите и др.
Отличителният знак „Аз гарантирам щастливо детство“ ще бъде връчен на специална церемония на 20.11.2019 г. – Международния ден за правата на детето.
Гарантирането на правата на децата в съвременното общество е национален приоритет и отговорност на държавните институции, което не би могло да се реализира пълноценно без съдействието на гражданското общество и организациите работещи за пълноценното им развитие.