Пускаме балони в деня на редките болести
Пускаме балони в деня на редките болести / netinfo
Световният ден на редките болести-  29 февруари ще бъде отбелязан през тази година и в Кюстендил, и в още 16 български града, с традиционен ритуал: вдигане на ръце и пускане на балони на надеждата, които символизират редките болести.
По традиция, когато годината не е високосна, денят се отбелязва в цял свят на 28 февруари. И тази година той ще бъде честван в над 100 страни (ЕС, САЩ, Китай, Япония, Канада, Австралия, Бразилия и др.). Европейската пациентска платформа EURORDIS стартира тази инициатива през 2008 г. с цел да запознае обществеността в Европейския съюз с проблема „редки болести“. В страните членки на Европейският съюз едно заболяване се смята за рядко, когато засяга по-малко от 1 на 2000 граждани. Около 60 млн. души в цял свят страдат от редки заболявания. За Европа броят им е над 25 млн. души, като много от тях са деца. Според международни проучвания, около 5% от населението на Стария континент е засегнато или ще бъде засегнато в определен момент от РБ. За България, чието население е около 7 500 000 по данни от 2004 година, популацията на пациенти с редки заболявания се очаква да бъде 400 000 – 450 000 човека. Само 5% от познатите редки болести са лечими.
В Кюстендил ще се проведе информационна кампания утре- от 11:30 ч. до 13:00 ч. на площад „Велбъжд” пред Общината, с участието на Клуба на инвалида, а в 13.00 ч. ще бъдат пуснати балоните на надеждата.
 
Дарик- Кюстендил