Сребро на бухалки и бронз на лента за Вая Драганова от силния турнир Miss Valentine в Естония
Сребро на бухалки и бронз на лента за Вая Драганова от силния турнир Miss Valentine в Естония / БФХГ
Вая Драганова спечели два медала за България- сребърен във финала на бухалки и бронзов във финала на лента от завършилия силен международен турнир по художествена гимнастика "Miss Valentine" в Естония. Другата българка на турнира Лъчезара Пекова заслужи бронзовия медал на топка.
Вая Драганова и Лъчезара  Пекова са абсолютни дебютантки при жените. Това бе техният първи турнир, което прави успеха им още по- голям.

Вая Драганова със сребро на бухалки в Естония
Личен архив

Сребро на бухалки и бронз на лента за Вая Драганова от силния турнир Miss Valentine в Естония
БФХГ

Вая Драганова е от Кюстендил, тя започна своята кариера в спортен клуб „Велбъжд”, като тренира първо при своята баба Блага Шишкова, а след това при Валя Машова. Сега е състезател на „Левски- Триадица”, с треньор Марияна Памукова.

 „Във финала на бухалки Вая Драганова изигра много силно своето съчетание и с оценка от 18.850т. грабна сребърния медал. Златото спечели гъркинята Елени Келадити с оценка от 20.350т, а бронзът отиде при Олена Дяченко от Украйна, която получи оценка от 17.750.
Във финала на лента Вая изигра много премерено и точно своята лента, без да допусне груби грешки и с оценка от 16.400г се окичи с бронзовото отличие. Тук шампион отново стана представителката на Гърция Елени Келадити с оценка от 17.150т., а сребърният медал спечели Мария Сергеева от Русия с оценка от 17.100т.

Сребро на бухалки и бронз на лента за Вая Драганова от силния турнир Miss Valentine в Естония
БФХГ

Отлична игра като за медал и за Лъчезара Пекова във финала на топка - оценка от 17.450. Тук златото завоюва Ева Меленчук от Украйна с оценка от 19.000, а сребърният медал стана притежание на гимнастичката от Финландия Ребека Гергало, кото бе оценена с 18.400т.
Във финала на обръч Вая допусна сериозно изпускане и оценката от 17.200 я нареди на 6-то място. Златен медал на обръч спечели Карина Кузнецова от Русия с оценка 21.500, среброто - Елени Келадити от Гърция с оценка от 19.100, а бронзовият медал спечели представителката на домакините от Естония Кармен Мари Аесма с оценка от 18.350т.
Браво и честито на Vaya Draganova, на Лъчезара Пекова, на главния мениджър на национален отбор Branimira Markova, на личният треньор на Вая Mariana Ivanova Pamukova, на личният треньор на Лъчи Нешка Робева!”, написаха във фейсбук страницата на Българската федерация по художествена гимнастика.

Сребро на бухалки и бронз на лента за Вая Драганова от силния турнир Miss Valentine в Естония
БФХГ

Вая Драганова се класира 9-та в многобоя, а Лъчезара Пекова е на 14-то място. Шампион при жените стана Мария Сергеева от Русия със сбор от 73.150т, среброто спечели Карина Кузнецова също от Русия със 73.100т. За бронзовото отличие изненадващо се пребори гъркинята Елени Келадити, която събра сбор от 71.000т.

Седем медала за България е крайната равносметка от силния международен турнир по художествена гимнастика "Miss Valentine" в Естония. Четири сребърни - три на Katrin Tsoneva на финалите при девойките(на въже, топка и бухалки), един сребърен на Vaya Draganova във финала на бухалки при жените. Трите бронзови медала спечелиха - Лъчезара Пекова във финала на топка при жените, Вая Драганова във финала на лента при жените и Eva Brezalieva във финала на лента при девойките. Така и четирите български гимнастички ще се завърнат в София с медали!

Сребро на бухалки и бронз на лента за Вая Драганова от силния турнир Miss Valentine в Естония
БФХГ

„Идва много талантливо, трудолюбиво и силно ново поколение български гимнастички! Професионална, отговорна, всеотдайна работа на всички - ето и резултатите още от първия турнир, на който тези момичета излизат - Вая и Лъчезара са абсолютни дебютантки при жените, Катрин и Ева също при девойките, а ето, че всички ще се приберат в София с медали! Разбира се, че има още много, много работа! Има грешки, има неща за надграждане! Но, в залата на националния отбор ври и кипи от желание за работа, от екипност, а това няма как да не доведе до положителни резултати! Това е пътят!”, пише още на страницата на Българската федерация по художествена гимнастика.
 
 
Дарик- Кюстендил