Спират от продажба фалшиви еко и био продукти и мамещи ни хранителни добавки
Спират от продажба фалшиви еко и био продукти и мамещи ни хранителни добавки / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил спира от продажба ленено семе, овесени ядки, различни видове чайове, които претендират, че са еко и био продукти или, че лекуват, но не отговарят на законовите изисквания.
Забранява се продажбата в търговската мрежа и хранителни добавки, които имат нерегламентирани здравни претенции, като например, че лекуват простата, увеличават репродуктивните способности или имат антибактериално действие.
"Нямаме производител на еко, био или органик продукти на територията на Кюстендилска област. Инспекторите установиха неправилно етикетирани храни, като такива от производители от други региони.Потребителите се подвеждат и с храни, които претендират, че са ниско калорични, а те съвсем не са такива, за да бъдат ниско калорични, енергийната стойност трябва да бъде до 40 ккал, на 100 грама продукт. В противен случай, става дума за неправомерна хранителна претенция. Всяка храна, която претендира, че лекува, също е неправомерна хранителна претенция", коментира началник на отдел "Контрол на храните" д- р Велка Войнова.
Храните, които имат екологичен или биологичен произход трябва да имат на етикета специална маркировка- зелен лист със звездичките на ЕС или зелен лист с кацнала калинка върху него.