Социални асистенти помагат на болни и стари хора в Дупница
Социални асистенти помагат на болни и стари хора в Дупница / Дарик Кюстендил, архив

Община Дупница започна изпълнението на проект „Социални асистенти на хора с увреждания".

Целта на проекта „Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания - дейности „Социален асистент" и „Домашен помощник" е да се окаже подкрепа за социално включване на самотни, болни, стари хора. 70 потребители ще могат да се възползват от тази услуга, ще бъдат разкрити 30 работни места. Всеки социален асистент ще обслужва две или три лица, ще работи на 8- часов работен ден, а заплатата която ще получава е 336 лв. За ползване на услугата потребителите ще заплащат месечна такса в зависимост от доходите. Минималната такса е 0,17 лв./час за хора с доходи до 65 лв., а за потребители с по-високи доходи се коригира с по-високи коефициенти. Ако дохода на лицето е над 390 лв., потребителската такса е 1,70 лв./час.

Услугата „Социален асистент" ще се предоставя под формата на почасови услуги от безработни лица регистрирани в „Бюро по труда" Дупница.

Стойността на проекта е 178 441 лева, осигурени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Това е вторият подобен проект, засягащ хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора на територията на община Дупница.