Топче хероин в Бобовдолския затвор. Полицията респектира в Бобов дол и Рила
Топче хероин в Бобовдолския затвор. Полицията респектира в Бобов дол и Рила / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил ,архив
Служителите на затвора в Бобов дол ще протестират днес в 9.00 ч. Исканията на синдиката на служителите в затворите в България са 20% скок на заплатите, увеличение на щатната численост и изравняване на сумата за специфичните условия на труд с тази в МВР.
 
„Ще се включат хората, които са свободни от наряд. Ще започнем да завеждаме дела за дискриминация, дела за положен и неизплатен извънреден труд”, заяви Георги Стоянов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България и член на организацията в Бобов дол.
 
Подписка на служители с искане държавните институции да не остават безучастни свидетели на социалното напрежение в затворите и за предприемане на незабавни действия, с които да се гарантира възстановяването на социалната справедливост в Сектор „Сигурност“ върви от вчера.

Само за ден са събрани над 1300 подписа на работници и служители в подразделенията на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“. Подписката ще бъде отворена до 21 март, след което ще бъде изпратена до Министерски съвет, Министерството на правосъдието, Народното събрание и до Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете.

Петицията, която е инициирана от Синдикат на служителите в затворите в България, иска изравняване на възнагражденията на служителите в двете дирекции с останалите служби в сектора за сигурност, увеличаване на броя на служителите и подобряване на условията на труд.