След бруцелозата и болен от туларемия в Кюстендилска област
След бруцелозата и болен от туларемия в Кюстендилска област / framar.bg

За два нови случая на салмонелоза и по един на туберкулоза и туларемия, регистрирани през периода 3- 8 август, информира РЗИ- Кюстендил. За последната седмица са отчетени още 28 болни от ентероколит и 3- ма от ротавирусен гастроентерит. Трима са заболели от скарлатина и един от варицела.

Това е първи случай на инфекциозното заболяване туларемия в областта от началото на годината. Става дума за 2- годишно дете от село Мурсалево. Основен преносител на заболяването са гризачи, кърлежи, птици, комари.
Седмичната заболяемост от грип и остри респираторни заболявания е 16,30 на десет хиляди души, спрямо 18,63 за предходната седмица.

При епидемичния взрив от бруцелоза в град Рила регистрираните заболели до 11.08.2015 г. на територията на област Кюстендил са общо 26. От тях 2/3- ти са мъже. Най- младият е във възрастовата група 25-29 г.

"Продължава активното издирване на заболели и вземането на материали за изследване от лица в риск (лица със симптоми на бруцелоза в периода от м. март до настоящия момент - повишена температура, болки по ставите и мускулите, обща отпадналост, безапетитие, отслабване на тегло, увеличени лимфни възли и др.; лица, които са консумирали нетермично обработени мляко и млечни продукти и месо и/ или са осъществили контакт с животни, които са реагирали положително за бруцелоза)", коментира д- р Илияна Кръстева от РЗИ- Кюстендил.