/ iStock/Getty Images
Спокойна е обстановката по отношение на коронавирусната инфекция на територията на област Кюстендил е спокойна, докладваха от РЗИ – Кюстендил на заседание на Областния оперативен щаб.

14-дневната заболяваемост за периода от 12-ти до 25 юли е 6 на 100 хил., което означава, че областта е в зелената зона, седмичният ръст е 33,3, което обаче поставя Кюстендил в оранжевата зона на заболяваемост.

От РЗИ информираха, че вече има доказано наличие на Делта варианта.

Потвърдените случаи от началото на пандемията на територията на областта са 9039, като това са 8% от населението. Излекувани са 8 555 души, а диагностицирани към момента на домашно лечение са само 12 лица. Починали са 472-ма души.

В 3 области от страната няма новозаразени с COVID-19

От началото на кампанията са поставени 35 297 дози ваксини от всички видове. Със завършен ваксинационен цикъл са 17 582 лица. Спрямо броя на населението сме на едно от първите места в страната по обхват на ваксинацията, обясниха от здравната инспекция и припомниха, че разполагат с мобилни екипи за ваксинация и в малките населени места, но на този етап няма желаещи.

Представители на трите болници от областта докладваха, че при евентуално повишаване на заболяваемостта разполагат с необходимата леглова база и имат възможност да приемат пациенти.

Областният управител и членовете на Областния оперативен щаб отправиха апел към жителите на Кюстендилска област да се ваксинират в разкритите за целта имунизационни кабинети, да се погрижат за здравето си, за да бъдат максимално защитени от вируса.
 
Информационна агенция Фокус