Шофьор на училищен микробус почина зад волана, но спаси децата
99275
Шофьор на училищен микробус почина зад волана, но спаси децата
  • Шофьор на училищен микробус почина зад волана, но спаси децата
 54-годишен шофьор на училищен микробус е починал, докато е превозвал 12 деца след училище. Учениците не са пострадали. Инцидентът е станал в понеделник следобед в кюстендилското село Слокощица. С децата вече работи училищен психолог.

В понеделник микробусът е пътувал след първата смяна на учениците от Кюстендил за Слокощица и возел 12 деца. На водача му прилошало. Микробусът е спрял в оградата на къща в селото, като няма пострадали при инцидента, а по превозното средство няма значими материални щети. По информация на Дарик шофьорът е проявил истинско геройство в последните секунди от живота си, като е дръпнал ръчната спирачка и е натиснал педала на спирачката и с двата си крака, за "да убие скоростта" на превозното средство и да спаси децата. 

Румен Костадинов-човекът, който е извел децата от автобуса и се е опитал да върне шофьора към живота
Иво Кирилов, Дарик

Румен Костадинов – мъжът, в чиято ограда е спрял микробусът, извел децата, които са били в шок, от превозното средство и се опитал заедно с негов съсед да окаже първа помощ на шофьора. Костадинов, който е служител на МВР и родител на едно от децата, разказа, че видял как микробусът се ударил в оградата. „В микробуса беше и моята дъщеря. Веднага отворих вратата, изкарахме децата, беше настъпила суматоха между тях, силен уплах“, каза той. Жена му подала сигнал на телефон 112 и на място пристигнали 2 линейки и полицейски автомобил, но шофьорът починал на място.

Мъжът е получил инфаркт, сочи първоначалното заключение на съдебен лекар, очаква се съдебно-медицинската експертиза, съобщиха от прокуратурата.

Двама ученици от трети клас и един от четвърти клас в Начално училище „Свети Климент Охридски“ са пътували в микробуса, с тях вече е разговарял психолог. Директорът на училището Евелина Димитрова изрази признателност към шофьора. „Поклон и респект към този човек, защото до края, с последните си сили е съзнавал, че трябва да спаси децата“, каза тя. В превозното средство пътували и девет по-големи деца – ученици в Природо-математическата гимназия в Кюстендил, като с тях също е разговарял психолог, заяви директорът на училището Екатерина Паскалева. „С децата, слава Богу, всичко е наред и то благодарение на този шофьор, който явно в последните си минути е мислил за тях и е успял да направи инцидента възможно най-лек“, каза тя.

С децата в микробуса не е пътувал възпитател в нарушение на разпоредбите. Директорите трябва да определят хората, които ще придружават учениците по време на транспортирането им от дома до училищата и обратно. По време на инцидента децата в микробуса не са били придружавани от педагог в нарушение на вътрешните разпоредби на училището и на изискванията на Министерството, заяви началникът на Регионалното управление по образованието в Кюстендил Радостина Новакова. В случая педагогът е трябвало да бъде от Началното училище. Директорката на школото е потърсила отговорност от съответното длъжностно лице, стана ясно от думите на Новакова. От страна на Регионално управление по образованието ще се извърши проверка и ще се предприемат всички мерки за изясняване на ситуацията и търсене на отговорност от директора на училището и съответното длъжностно лице, увери тя.