Ромите в Кюстендил не искат етническо противопоставяне
Ромите в Кюстендил не искат етническо противопоставяне / Дима Кирилова,Дарик радио

За толерантност и да не се разделя града на две и прави етническо противопоставяне призова политическите сили председателят на сдружение „Ларго" Кюстендил Сашо Ковачев.
„Тук съм като гражданин на Кюстендил, като човек който обича града си и имам право на отговор на вчерашната пресконференция, която дадоха част от крайно десните политически сили.Крайно съм несъгласен да се трупа политически рейтинг на гърба на хората в кв. „Изток".Там живеят между 8 000 и 10 000 добри, хрисими граждани. Няма проблем на етническа основа в Кюстендил.Хората в квартала са бедни, хранят се по 1 път на ден, някои по 1 път на 3 дни, но не нарушават правилата.Тези които го правят биват наказвани.Обидно е и твърдението, че ромите не са участвали в Първата световна война, защо няма снимки , не знам. Но РИМ на 8 април откри изложба за ромите в кюстендилски район, които са участвали в Първата и Втората световна войни. За справка се обърнете към историка Ангел Джонев", коментира Сашо Ковачев.
Сдружение „Ларго" започва серия от инициативи за срещи с представители на различни институции. Вчера са се срещнали с директора на ОД на МВР Кюстендил комисар Елиан Стамболийски. На срещата е обсъдено опазването на обществения ред и възможността ромите да участват в конкурси за полицаи. Предстоят срещи в бюро по труда Кюстендил и социалната дирекция.
„В квартала има много проблеми, лоша инфраструктура, ниско образование, безработица. Но това не пречи да седнем на една маса с всички заинтересовани страни и да решим проблема по един нормален начин", коментира още Сашо Ковачев.
Според него не отговаря на истината твърдението, че ромските деца не ходят редовно на училище.Над 400 деца от кв. „Изток" учат в градските училища, близо 600 в Четвърто основно училище в квартала.10 студенти роми има към момента от квартала.
„Тези противопоставяния на етническа основа пречат на ромските деца , които учат в градските училища. Апелирам към началника на РИО Кюстендил Радостина Новакова, ако има данни, че масово ромските деца не ходят на училище да ги предостави. И за нас е изключително важно децата да ходят на училище", каза още Ковачев.
Той е категоричен, че Кюстендил е една от малкото общини в страната където ромските каруци са регистрирани .
„Апелирам към всички партии, идват местни избори, нека се състезават на базата на своите добри идеи за развитието на Кюстендил, но да не се трупа рейтинг на базата на етническото противопоставяне на българи и роми.Това е града на Димитър Пешев, тук не трябва да допускаме изкуствено противопоставяне", обобщи Ковачев.