Просрочените задължения на Община Дупница са намалели със 700 хил.лева
Просрочените задължения на Община Дупница са намалели със 700 хил.лева / Дарик радио,архив

Просрочените задължения на Община Дупница са намалели със 700 хил.лева. В началото на годината те са били 3 251 000 , а сега са 2 550 000,показва изготвената справка към 20-и декември, предвид предстоящото обсъждане на проекто бюджета за 2017 година. Местните приходи са в размер 6 900 000 лева, което представлява над 90% изпълнение от планираното, а самите постъпления са с близо 300 хил лева повече сравнено с предходната.

„Продължаваме да следваме философията на бюджета наложил се в последните години, която всички видяха, че се оказа сполучлива. Приоритетите са ясни - финансово оздравяване, трайна финансова стабилност, оптимизация на разходите, намаляване разходите за издръжка, значителна капиталова програма финансирана основно от европейските фондове, други национални програми и от местни приходи, подобряване на услугите и материалната база в детските градини", коментира зам.кметът по икономическите въпроси в Общината Олга Китанова.

Събираемостта на местните данъци и такси е също значително нарастнала. През 2015 година те са били 64%, а тази достигат до 76%, с което Община Дупница сме покрили показателите следени от министерство на финансите. "През годината взехме и реализирахме доста важни решения. Преструктурирането на общинския дълг и намаляване лихвите от 6,5% на 2,5%, ни спести 800 хил.лева от лихви за бъдещи периоди. Не е никак маловажно и излизането на свободния пазар за доставка на еллектрическа енергия - месечните икономии вече са 10 хиляди лева, с което ще успеем да направим икономии в размер на още 120 000 лева за следващата година. Не е никак маловажно и поемането на счетоводното обслужване на детските градини в общината, което намали разходите за външни услуги с още 90 хиляди лева Отделно от това, чрез преминаването на отопление на газ и пелети в детските градини, не само, че бе постигнат по-голям комфорт, но и бяха направени икономии за над 70 000 лева. Това са само част от най-големите оптимизации във финансово отношение, които направихме през годината. Разбира се, имало е може би какво още да се направи и то ще бъде направено през идната година", допълни още тя.

Капиталовата програма финансирана от местни приходи и държавна субсидия за следващата година е в рамките на 2 100 хил.лева. 440 хиляди лева са заложени за цялостно преасфалтиране на улиците Ефтим Трайчев, В.Търново, Ропотамо, Средец и други, текущи ремонти на улици в града, селата и четвъртокласна пътна мрежа. Над 150 хил. лева са предвидени за подобряване материалната база на детските градини за текущи ремонти и подмяна на отоплителни инсталации.

В инвестиционната програма за следващата година са заложени също така и 185 хил.лв. за транспортна техника - сметосъбиращи машини и машина за полагане на пътна маркировка. Сумата в размер на 350 хиляди лева пък е предвидена за закупуването на земя за изграждане на нова детска градина в жк. Бистрица. Предвидени са средства за доизграждане на видеонаблюдението в града, за монтаж на бариера с пропусквателен режим на автогарата за изработката на Общ устройствен план и други.