Полицията състави 12 акта за унищожаване  или незаконно лепене на плакати
Полицията състави 12 акта за унищожаване или незаконно лепене на плакати / Дарик- Кюстендил, архив

12 акта за установяване на административни нарушения са съставили служители на РУП- Кюстендил на физически лица, унищожили агитационни нагледни материали на различни политически партии и коалиции, регистрирани за участие в местните избори, и на лица,  поставили агитационни материали не на определените за тази цел места.

Нарушенията са установени от служителите на реда след подадени сигнали в полицията. Актовете са съставени на основание чл. 70 (1) за нарушения по чл. 35 т. 3 от Наредбата на Община Кюстендил, а наказателните постановления ще бъдат издадени от кмета на общината - чл. 70 (2) от същата наредба.

Напомняме, че изборното законодателство урежда правилата за поставяне на агитационните материали - кметът определя местата, а поставянето им върху сгради, огради, витрини става с разрешение на собственика или управителя на имота. На нарушителите се налагат парични санкции.

За нарушаване на разпоредбите на Изборния кодекс, актове може да съставя Общинската избирателна комисия, а наказателните постановления се подписват от областния управител.